VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Reden beursexit Mediq niet sterk

Geneesmiddelenleverancier Mediq wilde al lang graag van de beurs en dat lijkt nu te lukken. De redenen voor het vertrek uit de spotlights zijn niet al te sterk.

Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen, van private-equitybedrijf Advent International van 13,25 euro per aandeel.

In totaal betaalt het Amerikaanse Advent daarmee 775 miljoen euro voor Mediq en inclusief de schulden is de overnamesom ongeveer een miljard euro.

Het bod ligt een fraaie 53 procent boven de slotkoers van de beursdag ervoor en dat is goed nieuws voor de beleggers die er in zaten voor de korte termijn.

Redenen
Maar voor beleggers met oog voor de lange termijn ligt het mogelijk anders. Want de belangrijkste reden die Mediq geeft is de volgende: Mediq wil gewoon van de beurs af. Dat is alles.

Het bedrijf kan blijkbaar niet meer tegen de waan van de dag die daar heerst. In het persbericht staan dit soort frasen:

‘Mediq kan met de ondersteuning van Advent de uitdagingen die het in sommige markten ondervindt het hoofd bieden, haar volledige potentieel realiseren en haar groeistrategie uitvoeren.'

En: ‘Het algemene belang van de gezondheidszorg vereist een lange termijn aanpak. Advent en de Raad van Bestuur van Mediq zijn van mening dat de strategie van de onderneming op de lange termijn het best ondersteund kan worden wanneer Mediq een private onderneming is.'

Sjoerd van Keulen, voorzitter van de Raad van commissarissen wordt als volgt geciteerd:

‘We hebben geconcludeerd dat beëindiging van de beursnotering en voortzetting van de bedrijfsvoering in een private omgeving de juiste weg vooruit is voor onze onderneming.'

Mager
Mediq schreeuwt van de daken dat het van de beurs af wil. En dat lijkt ook de enige reden voor de overname, want verder verandert er volgens het persbericht voorlopig niets bij het bedrijf.

Maar in het persbericht staat ook dat Mediq een sterke onderneming is die onder Advent kan worden uitgebouwd tot wereldwijd marktleider.

En op langere termijn zijn er ook mooie groeikansen in het bieden van meer toegevoegde waarde, bleek uit een persbericht enkele dagen na het overnamebericht: Mediq wil actief de medicatie voor patiënten in de gaten gaan houden.

Er liep al een succesvolle proef bij 100 apotheken waar binnen een half jaar 25.000 meldingen gedaan werden van verkeerd medicijngebruik. Daar zit een nieuwe markt in en precies in dat soort dingen is een partij als Advent geïnteresseerd.

Druk
Toegegeven, Mediq had de laatste kwartalen last van margedruk door de invoering van de vrije tarieven en geneesmiddelenprijzen. Dat deed de beurskoers geen goed. Druk op het verdienmodel zou de schuldratio verder verslechteren, was de vrees bij beleggers.

Dan wordt lenen bij banken moeilijker en we hebben gezien dat een zwakke balans bij een beursgenoteerd bedrijf kan leiden tot een min of meer verplichte aandelenemissie op onaantrekkelijk lage niveaus (denk aan BAM, Grontmij en TomTom). Daar zit vermoedelijk Mediqs angst.

Prooi
Daar komt bij dat Mediq bij de huidige lage rentestand een mooie prooi is voor private equity, dat er eigen geld in zal steken maar er vermoedelijk toch ook een stevige lening voor zal aangaan.

Vreemd vermogen is momenteel veel goedkoper dan eigen vermogen. En het wordt fiscaal nog sterk bevoordeeld ook.

Wellicht wordt het tijd daar wat aan te doen. Want dat een kerngezond winstgevend bedrijf met een jaaromzet van 2,7 miljard euro voor tien keer de winst van de beurs wegvlucht, is moeilijk te accepteren.

Als je een goed verhaal hebt, zien beleggers op het Damrak die lange termijnperspectieven ook. Maar je moet het verhaal wel willen vertellen. Nu zien zij weer een potentieel toekomstig zoals het persbericht zegt ‘wereldwijd marktleider' verdwijnen.

En dat voor een koers die aanzienlijk lager is dan wat er twee jaar geleden nog voor het aandeel werd betaald.




Gerelateerde artikelen