VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB vraagt Douwe Egberts om openheid over fraude

Douwe Egberts weigert het onderzoek over fraude binnen de eigen onderneming te openbaren. Namens beleggers stuurt de VEB de onderneming een brief met een twintigtal vragen.

Wat is er precies mis gegaan bij Douwe Egberts in Brazilië en wanneer heeft de onderneming de fraude ontdekt?

De antwoorden op vragen als deze zijn belangrijk om na te gaan of Douwe Egberts-beleggers tijdig op de hoogte heeft gebracht van de onregelmatigheden.

De onderneming zelf wil geen openheid van zaken geven. De resultaten van een intern onderzoek houdt Douwe Egberts geheim.

Daarom heeft de VEB namens beleggers een brief aan DE gestuurd met een twintigtal vragen om meer inzicht te krijgen in de exacte omstandigheden van de fraude.

DE Master Blenders 1753 verraste begin augustus met 'boekhoudkundige onregelmatigheden' bij de Braziliaanse activiteiten, waarop de koers met 6 procent inklapte. Dat was nauwelijks een maand na de officiële beursgang van DE.

Uit recent vrijgekomen documenten lijkt op te maken dat dat DE al voor het afsluiten van het boekjaar op 30 juni aanpassingen in zijn interne controlesysteem had doorgevoerd.

Als dit het gevolg zou zijn van de onregelmatigheden in Brazilië betekent dit dat DE al voor de beursgang op de hoogte was van de fraude. Een aantal vragen van beleggers aan DE moeten hier duidelijkheid bieden.

Onder controle?
De VEB wil ook weten hoe DE dergelijke debacles in de toekomst wil vermijden.

Het feit dat DEMB ook een belastingvoorziening bij haar Braziliaanse dochter heeft moeten treffen, versterkt het vermoeden van de VEB dat de interne controle gedurende verscheidene jaren zeer gebrekkig was.

Het is onbegrijpelijk dat deze zwakke interne controle niet eerder is opgemerkt.

De VEB wenst graag meer zekerheid van DEMB dat de lacunes in de interne controle zijn verholpen of op zeer korte termijn zullen worden verholpen.

LEES MEER:

 11 oktober 2012

3 september 2012

28 augustus 2012

18 augustus 2012

2 augustus 2012

12 juni 2012

Op de hoogte blijven?


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen