VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Douwe Egberts ziet volumes dalen

Douwe Egberts vertrouwt er op dat de omzet dit jaar met drie tot vijf procent stijgt. Beleggers houden rekening met de onderkant van de range nu de eerste kwartaalcijfers tegenvallen.

“De omzet laat een gemengd beeld zien”, laat topman Michiel Herkemij weten bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van boekjaar 2013.

Op vergelijkbare basis steeg de omzet van de drie segmenten van D.E. Master Blenders (DE) -'koffie West-Europa’, ‘koffie rest van de wereld’ en ‘koffie buitenshuis’- het eerste kwartaal met 1,1 procent naar 639 miljoen euro.

De stijging lag niet aan meer verkopen, want het concern verkocht juist minder koffie en thee.

DE ziet de volumes op vergelijkbare basis dalen met 2,7 procent. Zwak waren de volumes in Duitsland, maar ook onder meer in Brazilië en Polen had het concern last van mindere prestaties. 

Prijsstrategie onder druk
Een verkoopafdeling heeft meerdere manieren om de omzet van een onderneming op te krikken. Het kan meer verkopen (‘volume’), meer geld rekenen voor producten (‘prijs’) en wijzigingen aanbrengen in het productaanbod (‘productmix’).

Tegenover dalende volumes (-2,7%), rekende DE wel hogere prijzen (+2%) en verbeterde het de mix van de productportefeuille (+1,8%), waardoor de omzet per saldo steeg (+1,1%).

Toch staat de prijsstrategie van DE onder druk, want de volumes dalen harder dan de prijzen stijgen.

Het volgende kwartaal moet blijken of DE heeft geleerd van de te agressieve prijsverhogingen in Duitsland. Hier heeft DE het eerste kwartaal zijn kruit verschoten door de prijzen te rigoureus te verhogen, wat ten koste ging van het marktaandeel in het land. 

De Duitse economie mag er dan wel goed voor staan, maar de consumenten waren niet bereid om veel meer te betalen voor Douwe Egberts koffie en thee in de supermarkten.

Om de trend te keren heeft DE onder meer de prijzen weer verlaagd. 

Verwachtingen onder druk
Douwe Egberts verwacht ondanks de tegenvallende cijfers in de eerste twaalf maanden van het huidige boekjaar 3 tot 5 procent meer omzet te halen.

De woorden van Michiel Cup waren echter weinig bemoedigend. De financiële man van DE liet tijdens de analistenbijeenkomst weten te mikken op een “lage enkelcijferige groei”.

Volgens de regels van de wiskunde is ‘laag enkelcijferig’ toch echt minder dan 5, waardoor beleggers rekening moeten houden met een omzetstijging in de onderkant van de verwachte range.

Omdat beleggers ruim twintig keer de winst over de eerste twaalf maanden van het boekjaar 2013* betalen -wat aan de dure kant is en impliceert dat de winst de komende jaren flink moet gaan groeien- valt de in het eerste kwartaal gerealiseerde omzetgroei zwaar tegen.

Rond het middaguur staat het aandeel vier procent lager.

*DE werkt nu nog met een gebroken boekjaar. En omdat ze hier vanaf willen loopt het boekjaar dat op 1 juli 2012 begon, pas af op 31 december 2013. Analisten kijken in hun waardering naar de eerste twaalf maanden van het boekjaar van het concern.  

LEES MEER:

16 oktober 2012

 11 oktober 2012

3 september 2012

28 augustus 2012

18 augustus 2012

2 augustus 2012

12 juni 2012

Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen