VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor Randstad en USG blijft het snijden in de kosten

De economische onzekerheid is zo groot dat bedrijven zeer terughoudend zijn bij het aannemen van nieuw personeel. Zowel Randstad als USG People blijven zich daarom richten op kostenbesparingen.

Druk op omzet en marges in Europa teisteren de uitzendsector al langere tijd. Het afgelopen kwartaal bleek de situatie zelfs verder verslechterd.

Randstad heeft het geluk enige compensatie te vinden in de Verenigde Staten waar wel omzetgroei en margeverbetering mogelijk was.

USG People is een puur Europese speler en heeft dan ook de grootste omzet- en winstdaling te slikken.

Beide bedrijven zetten dan ook fors in op kostenbesparingen en dat zal nog wel even zo blijven. Randstad wil het komende jaar 100 miljoen euro besparen, waarvan het afgelopen kwartaal 18 miljoen euro werd gerealiseerd.

USG loopt op dit terrein wat voor, maar zag in de verslagperiode nog 6,1 miljoen euro aan besparingsmogelijkheden.

Ontwikkeling Randstad
Inzoomend op de resultaten van beide uitzenders laat goed zien dat de pijn in Europa zit.
Eerst Randstad, dat in het derde kwartaal een omzetgroei van vier procent realiseerde tot een kleine vier miljard euro.

Maar autonoom krimpt de omzet met 3,6 procent, een versnelling ten opzichte van het voorgaande kwartaal. En dat terwijl de omzet in de Verenigde Staten gestegen is.

De krimp heeft dan ook te maken met omzetdalingen in alle Europese landen van gemiddeld 7 procent.

Ook de bedrijfsresultaten waren op het continent flink lager evenals de marges. In de Verenigde Staten, goed voor 23 procent van de omzet, is het juist andersom, daar stijgt de marge dankzij kostenbesparingen en kostenvoordelen als gevolg van een eerdere overname.

Vooral in Frankrijk, 18 procent van de concernomzet, is het sappelen voor Randstad. Door belastingverhogingen bij bedrijven spreekt Randstad zelfs over een zorgwekkend zakenklimaat.

Ontwikkeling USG
Zoals wel vaker verliest USG autonoom (-11 procent in derde kwartaal) meer omzet dan Randstad.
Dat heeft enerzijds te maken met het pure Europese profiel en anderzijds met het feit dat USG wat meer de nadruk legt op margebehoud dan op marktaandeel.

Desondanks zakte het bedrijfsresultaat (ebita) in het derde kwartaal met liefst 20 procent, waardoor de ebita-marge verder afkalfde van 4,0 naar 3,6 procent, alle kostenbesparingen ten spijt.

USG ziet nog wel een lichtpuntje in de omzettrend die gedurende het kwartaal verbeterde (juli -14 procent, augustus -12 procent en september -9 procent).

Vooruitzichten onzeker
Zolang de Europese economie geen zicht op herstel laat zien zullen de uitzendorganisaties de kosten strikt in de hand proberen te houden en de efficiency verder proberen op te voeren.

USG zal de focus nog meer verschuiven naar de meer specialistische uitzendwerk, terwijl Randstad compensatie zoekt in regio's waar wel groei valt te behalen, zoals in de Verenigde Staten. Echter, ook hier lijkt de groei af te zwakken

Zowel Randstad als USG durven het niet aan om een uitspraak te doen over de resultaatontwikkelingen in het vierde kwartaal. Met name de ontwikkelingen in Frankrijk en Duitsland baren zorgen.

Beleggers moeten geduld hebben tot betere tijden. Het verleden toont aan dat de resultaten van de uitzenders dan ook weer hard omhoog kunnen.

MEER USG:

27 juli 2012

27 april 2012

 2 maart 2012

 22 juli 2011

4 maart 2011




Gerelateerde artikelen