VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 oktober 2012

Staalfondsen ArcelorMittal en Aperam dieper in de rode cijfers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Onder druk van hoge schulden en dieprode cijfers moet staalfabrikant ArcelorMittal het  dividendvanaf volgend jaar fors verlagen. Bij broertje Aperam is het niet veel beter.

De staalsector is en blijft uitermate conjunctuurgevoelig. De resultaten van ‘s werelds grootst staalproducent ArcelorMittal en roestvrijstaalbedrijf Aperam illustreren dat opnieuw.


 “De al fragiele wereldeconomie kreeg in het derde kwartaal nog een tik van de groeivertraging in China. Dit levert bijzonder uitdagende omstandigheden voor ArcelorMittal op, die naar verwachting in het vierde kwartaal zullen aanhouden”, aldus topman Lakshmi Mittal.

Zwak over hele linie
Alles viel feitelijk tegen bij ArcelorMittal. In het derde kwartaal zakte de omzet met 12 procent tot 19,7 miljard dollar. 

De staalleveringen daalden met dik 8 procent, terwijl de prijzen 4 procent lager lagen dan vorig jaar.
Uiteindelijk leverde dat een operationeel (ebitda) resultaat op van 1,3 miljard dollar, tegen 2,5 miljard dollar in het voorafgaande kwartaal.

Schuldafbouw
Schuldreductie en verhoging van de productiviteit en efficiency krijgen de hoogste prioriteit bij ArcelorMittal, alleen al om de investment grade  (‘A’) kredietstatus te behouden.

Mede door een negatieve operationele kasstroom van 1,6 miljard dollar is de nettoschuld in de verslagperiode met 1,2 miljard dollar gestegen tot 23,2 miljard dollar, afgezet tegen een eigen vermogen van circa 59 miljard dollar.

Doel blijft de nettoschuld per jaar ultimo terug te brengen tot circa 22 miljard dollar. Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele opbrengsten uit desinvesteringen. Analisten rekenden gemiddeld op een nettoschuld van 21 miljard dollar eind dit jaar.

Dividendafbouw
Om de schulden verder onder controle te houden kondigde ArcelorMittal een forse dividendkorting aan die vanaf volgend jaar ingaat. , volgend jaar zal dat slechts 20 cent zijn.

Beleggers reageerden negatief op de berichtgeving van ArcelorMittal. De koers staat nu zelfs nog lager dan op het dieptepunt van de aandelenmarkt in maart 2009.

Aperam
Aperam, de oude  roestvrijstaaldochter van ArcelorMittal die in januari 2011 werd afgesplitst en een separate notering kreeg, zit ook nog altijd in de verliezen.

Mede door seizoenseffecten lag het ebitda in het derde kwartaal fors lager dan in het kwartaal ervoor: 42 miljoen dollar versus 65 miljoen dollar.


Onderaan de streep ligt het verlies lager dan een kwartaal eerder maar dat heeft vooral met een belastingmeevaller te maken.

Aperam denkt net als ArcelorMittal in het vierde kwartaal vergelijkbare resultaten te boeken.

Splitsing nog geen succes
Het roestvrijstaalbedrijf werd zelfstandig betere groeikansen toegedicht dan onder de vleugels van ArcelorMittal.
Tot op heden is daar weinig van gebleken. Sinds de splitsing is de koers met bijna 60 procent gedaald.

Met circa 70 procent van de afzet in Europa voelt het bedrijf de crisis extra hard. De Europese markt kent een overcapaciteit van circa 15-20 procent. De vraag in Brazilië trekt wel wat aan, maar dat biedt niet afdoende compensatie.


Nu de Chinese economie terugloopt dreigen Chinese fabrikanten hun capaciteit voor  Europa in te zetten, wat investeerders in Europa wellicht zal afschrikken.

LEES ARCELORMITTAL:

27 juli 2011

8 februari 2011

3 januari 2011

8 december 2010

28 juli 2010

MEER APERAM:

8 februari 2012

27 juli 2011

10 mei 2011

26 januari 2011


Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

ABN Amro dupeert beleggers bij afwikkeling claimemissie Arcelor Mittal
De claimemissie van ArcelorMittal in zes vragen en antwoorden
Arcelor doet zoals de rest van de industrie: klagen over Chinezen en wachten op betere tijden

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}