VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Registervloek treft Imtech

Dat Imtech te maken heeft met beleggers die short gaan is niet nieuw. Maar nu beleggers 'live' kunnen volgen hoeveel er wordt gespeculeerd op problemen bij het bedrijf gaat het aandeel Imtech hard onderuit.

En ineens is het groot nieuws dat enkele partijen met grof geschut inzetten op een koersdaling van technisch installateur Imtech.

Minimaal 4,4 procent van de uitstaande aandelen zijn ingezet op shortposities.

Wie short gaat leent aandelen die hij niet heeft en verkoopt deze in de hoop dat de koers gaat dalen.

Door de stukken tegen een lagere koers terug te kopen kunnen de geleende aandelen weer keurig worden teruggeven en wordt winst gemaakt.

TCI
Onder de shorters bevindt zich een naam die koude rillingen doet ontstaan in beursgenoteerd Nederland. Het gaat om TCI, het hedgefonds dat vijf jaar geleden de opsplitsing van ABN Amro afdwong.


Met die exercitie in het achterhoofd zou het voor TCI een koud kunstje moeten zijn om een middelgroot bedrijf als Imtech in beroering te brengen.

Dat lijkt inderdaad te lukken, het aandeel Imtech is sinds 2 november met bijna een kwart gedaald. Die tweede november is ook de dag waarop toezichthouder AFM waarin shortposities per bedrijf zijn terug te vinden.

Al langer
De posities die speculeren op een koersdaling van Imtech waren op dat moment al grotendeels ingenomen. Van de minimaal 4,4 procent van de aandelen die nu een shortpositie innemen was toen al 3,58 procent bekend.

Hoe lang shortsellers hun posities al hadden is niet duidelijk omdat er geen gegevens bekend zijn van voor november.

Speculaties op een koersdaling zorgen doorgaans voor druk op de aandelenkoers, maar de geringe stijging in shortposities van Imtech kan nauwelijks de oorzaak zijn van de forse afstraffingen die het aandeel nu krijgt.

Natuurlijk, Imtech gaf eind oktober een winstwaarschuwing af en krijgt volgend jaar een nieuwe topman, maar dat is geen nieuws voor beleggers.

Wel handhaafde Imtech de financiële doelstellingen voor 2015 en er geen aanwijzingen zijn dat dat aandeelhouders een stabiel dividend van 70 cent per aandeel zal worden onthouden.

Eerder ook al
Het is niet de eerste keer dat Imtech wordt geconfronteerd met speculanten. Ongeveer een jaar geleden werd een forse shortpositie in het fonds opgebouwd. Maar liefst twaalf procent van de uitstaande aandelen bleek te worden ingezet om te speculeren op een koersdaling. In dezelfde tijd is de koers van euro 22 gedaald naar euro 18.

Half november 2011 verscheen een twijfelachtig analistenrapport over Imtech waarin een scherpe winstdaling werd voorspeld op basis van betalingsproblemen in Duitsland. Imtech nam vervolgens resoluut afstand van dat rapport waarna de koers weer terugveerde tot het oude niveau.

Het verschil
Het meest opvallende verschil tussen de shortposities toen en nu is de openbaarheid, het register van de AFM. Zou het beleggers aanzetten tot kopieergedrag om zo mee te liften op de plannen van TCI?

Een analist van ABN Amro kiest die weg in ieder geval wel. Hij veranderde plots zijn koop in een verkoopadvies.

Vraag is hoe lang TCI zijn positie aanhoudt, want het hedgefonds kan ook opeens besluiten de winst te pakken. De shortpositie wordt dan teruggedraaid door de aandelen in de markt te kopen.

Al snel ontstaat dan een zogeheten ‘short-squeeze', waarbij het aandeel in korte tijd rap oploopt. Short-beleggers zien hun rendement keren door de koersstijging en kiezen eieren voor hun geld door eveneens aan de koopzijde te opereren.

Reactie AFM op commotie rond register 
De verplichting van beleggers om shortposities in beursfondsen openbaar te maken reikt kwaadwillende hedgefondsen niet de hand. Dat zegt AFM-topman Ronald Gerritse tijdens de Dag van de Belegger voor de camera's van RTL Z. "De AFM laat zien wat de nettoshortpositie van hedgefondsen en anderen in de markt is, het geeft extra informatie en dat is belangrijk voor de markt", aldus Gerritse. Hij bestrijdt dat het activistische aandeelhouders of hedgefondsen makkelijk maakt."Het transparanter maken van de markt is in het voordeel van alle partijen en schiet zijn doel niet voorbij. Beleggers krijgen zo een reëel beeld van de omstandigheden waarin een onderneming verkeert en de betekenis die dat kan hebben voor de koersen."




Gerelateerde artikelen