VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 november 2012

Neways Electronics gaat in het rood

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na de al pover verlopen eerste jaarhelft zakken de resultaten bij Neways flink in. Eerder voorspelde winstgroei draait uit op verlies.

Na de topjaren 2006 en 2007 zit Neways uit het Brabantse Son in een dal, waar het maar niet uit weet te komen.

Het bedrijf dat onder meer levert aan chipfabrikanten ASML, ASMI en de automotive sector, heeft er veel aan gedaan de gevoeligheid voor de uiterst cyclische elektronicamarkt te dempen, maar in de resultaten is dat nauwelijks te merken.

Qua omzet loopt het eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. De behaalde omzetgroei van 0,6 procent over de eerste jaarhelft tot 144,4 miljoen euro betekende zelfs een record voor Neways.

Fout gaat het door schokken in de vraag in bepaalde eindmarkten, waardoor Neways regelmatig extra kosten moet maken om opdracht uit te voeren.

Op de rem
Na de winstval over de eerste jaarhelft met bijna een derde tot 2,2 miljoen euro, belooft het tweede semester nog veel dramatischer te verlopen. Sinds half september nemen klanten in versneld tempo gas terug.

Het derde kwartaal heeft nog een nipte omzetgroei opgeleverd, maar voor het vierde kwartaal wordt rekening gehouden met een substantiële omzetdaling.

Het orderboek blijft wel redelijk in tact, een daling van 3 procent tot 66 miljoen euro, maar orders worden over de jaarwisseling heen geschoven.


Neways zal vooral geraakt worden door de slapte in de chipmarkt (28 procent van de omzet) en de automotive markt (7 procent van de omzet), maar ook in overige industriële segmenten (36 procent van de omzet).

In de rode cijfers
Zonder concreet te worden zegt Neways dat de winst in het derde kwartaal onder druk heeft gestaan en dat voor het vierde kwartaal zelfs op een verlies wordt gerekend.

De terugval moet inderdaad wel snel en toch onverwacht komen, want bij de halfjaarcijfers voorspelde het voor de tweede jaarhelft nog winstgroei ten opzichte van het eerste semester.

Het elektronicabedrijf is inmiddels begonnen met snijden in het personeelsbestand. Daarnaast wordt extra aandacht geschonken aan werkkapitaalbeheer en aanlevering van onderdelen om de kosten beter in de hand te houden.

Verloren jaar
Voor beleggers en Neways is 2012 een jaar om snel te vergeten. De winst per aandeel zal dit jaar waarschijnlijk niet boven een kwartje uitkomen, een ruime halvering ten opzichte van het niveau van 2010 en substantieel lager dan de 39 cent die vorig jaar nog werd behaald.

Begin dit jaar liet het bedrijf de operationele margedoelstelling van 7 procent door de cyclus heen los, waaruit bleek dat het bedrijf de onvoorspelbaarheid van de resultaten niet de baas kan.

Omlaag
Beleggers keren het bedrijf de rug toe na de update over het derde kwartaal. Het aandeel verliest ruim 11 procent na het nieuws. 

De huidige koers van 5 euro precies werd voor het laatst aangetikt in juni 2009. Koersen van boven de 14 euro van voor de kredietcrisis lijken ver uit zicht.


Gerelateerde artikelen

Koers Neways stijgt in een maand met ruim dertig procent
02-03-2015

Na een matig verlopen 2014 is electronicabedrijf Neways optimistisch over 2…

Lees verder

neways electronica
Elektronicabedrijf Neways koopt 40 procent omzet bij
10-04-2014

Eten of gegeten worden, de eeuwige overnamekandidaat Neways gaat eindelijk…

Lees verder

Neways weet maar niet aan te haken bij grootste klant ASML
18-04-2013

Terwijl de koers van ASML, Neways grootste klant, record naar record breekt…

Lees verder

Elektronicabedrijf Neways laat margedoelstelling varen
28-02-2012

Neways heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt, maar de winst blij…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}