VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers letten vooral op lange termijn kansen DSM

Dat DSM in het derde kwartaal en forse winstval laat zien wordt door de markt gelaten geaccepteerd. Datzelfde geldt voor het nog altijd ontbreken van een winstprognose voor dit jaar.

De prestaties van DSM over het derde kwartaal zijn op het eerste gezicht zwak.

Autonoom daalde de omzet met 7 procent, terwijl het bedrijfsresultaat (ebitda) met 20 procent terugviel. De nettowinst is zelfs met 53 procent gezakt.

Grote boosdoener is de divisie Polymer Intermediates, waar het bedrijfsresultaat zakte van 109 miljoen euro tot 16 miljoen euro.

Dit beeld is al enkele kwartalen hetzelfde. DSM wordt getroffen door de forse prijsdaling van caprolactam, een grondstof voor synthetische vezels en kunststoffen.

Langetermijnstrategie staat
Beleggers lieten zich maar even van de wijs brengen door deze tegenvaller. Na een aanvankelijke kleine koersdaling ging het aandeel weer omhoog.

Voor beleggers is opnieuw duidelijk dat DSM succesvol is met zijn strategie die gericht is op hoogwaardige en defensievere activiteiten.

Life Science, de defensieve voedings- en farmabusiness, is al goed voor 76 procent van het totale bedrijfsresultaat.

CEO Feike Sijbesma spreekt over een stevige basis om in de toekomst aanzienlijke waard te creëren en tegelijkertijd het winstprofiel bestendiger te maken tegen conjuncturele ontwikkelingen.

Bovendien putten beleggers hoop uit de aanzienlijke kostenbesparingen die nog in het verschiet liggen.

Resultaten
Volgens Sijbesma opereert DSM onder wereldwijde moeilijke marktomstandigheden, waarin het concern als geheel goed bleef presteren. De topman noemt hierbij ook nadrukkelijk de groeivertraging in China.

Aan de resultaten in de voedingstak is dat niet te merken. Met een mooie 15 procent stijging van het bedrijfsresultaat tot 202 miljoen euro is Nutrition het best presterende onderdeel van DSM.

Performance Materials, hoogwaardige producten als plastics en vezel Dyneema voor diverse industriële eindmarkten, wist ondanks volume en prijsdruk het hoofd goed boven water te houden. Het ebitda van 72 miljoen euro (-6,5 procent) was zelfs wat beter dan verwacht.

Vooruitzichten
DSM geeft nog steeds geen winstprognose af voor dit jaar en zal dat waarschijnlijk ook niet meer doen.
De eerder geschetste vooruitzichten per divisie blijven ongewijzigd, uitgezonderd de prestaties van Performance Materials dat afstevent op een iets lager ebitda-resultaat dan vorig jaar. Eerder ging DSM nog uit van een vlak resultaat voor dit bedrijfsonderdeel.

Met een voorbehoud voor verder verslechterende economische omstandigheden is DSM naar eigen zeggen op weg de ebitda-doelstelling voor 2013 te behalen.

In september liet Sijbesma weten dat de onderkant van de bandbreedte van 1,4-1,6 miljard euro het hoogst haalbare zou zijn.

Matige cijfers dus, maar een goed strategisch verhaal en optimistische geluiden over de lange termijn. Beleggers vertrouwen hun geld graag aan dit soort ondernemingen toe.


Of al dit lange termijn positivisme zich vertaalt in een stabiel of zelfs licht hoger dividend over dit matige jaar moet worden afgewacht. 
 
LEES MEER:

7 augustus 2012

14 september 2012

8 mei 2012

3 mei 2012

29 februari 2012



Gerelateerde artikelen