VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bezettingsgraad Dockwise bijzonder grillig

Dockwise schrijft in het derde kwartaal weer zwarte cijfers. Het slechtste lijkt de wereldmarktleider voor zwaar zeetransport voorlopig achter de rug te hebben.

Het derde kwartaal moet Dockwise goed doen. Er werd winst gemaakt en de cijfers van Fairstar zijn voor het eerst meegenomen in de boekhouding van het Bredase concern.

Fairstar is zo goed als binnengehengeld (99,5 procentbelang), waardoor de saga rond de overname definitief is afgelopen. 19 november verliest Fairstar voorgoed zijn beursnotering.

Hogere marge
Dockwise zag de omzet in het derde kwartaal stijgen met 20 procent naar 135,7 miljoen dollar in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. 

Hierbij schreef Dockwise 21 miljoen dollar omzet toe aan Fairstar. Zonder de gekochte omzet nam de omzet slechts met anderhalf procent toe.

Het bedrijfsresultaat, aangepast voor ruim 2 miljoen dollar aan additionele kosten die zijn gemaakt bij de overname van Fairstar, lag een kwart hoger op 51 miljoen dollar.

Zonder Fairstar, dertien miljoen euro werd toegeschreven aan het overgenomen concern, zou het aangepaste bedrijfsresultaat zijn gedaald met ruim 6 procent.

Met de overname krikte Dockwise de bedrijfsmarge in het derde kwartaal dus flink op.

Eerste tekenen herstel
Een belangrijke maatstaaf voor de bedrijvigheid bij Dockwise is de bezettingsgraad van haar schepen, in jargon de ‘utilization rate’.

De ratio is extreem grillig bij de zwaar zeetransporteur. In de zomermaanden was de bedrijvigheid met een utilisation rate van 79 procent een stuk hoger dan de 60 procent in het tweede kwartaal van dit jaar en de 70 procent een jaar geleden.

Het dal zag Dockwise de afgelopen vier kwartalen eind 2011, toen iets meer dan de helft van de schepen bezet was.

Voorzichtig
Ondanks positieve signalen in de markten waar Dockwise opereert en de ‘gezonde outlook’ voor de bezettingsgraad stelt topman André Goedée dat de prijzen gedurende de zomer en herfst niet omhoog konden.

Zolang Goedée geen zekerheid ziet in het zetten van mooie prijzen is hij voorzichtig over de vooruitzichten voor volgend jaar.

Verder waarschuwde de onderneming voor een mogelijke eenmalige last (“reversal of margin”) van maximaal 15 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2012.


Een klant van Dockwise is zijn financiële huishouding aan het opschonen en een worst case scenario -faillissement-  moet niet worden uitgesloten. In dit geval zal de orderportefeuille van Dockwise ook nog eens teruglopen met 35 miljoen dollar, bijna 5 procent van het backlog van het concern.
 Gerelateerde artikelen