VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fraude Braziliaanse tak Douwe Egberts jarenlang onopgemerkt

Aan vijf jaar lang frauderen en sjoemelen met koffie kwam in juli een einde. Vlak voor de officiële beursnotering van Douwe Egberts (DE) kreeg het bedrijf naar eigen zeggen lucht van de fraude bij Braziliaanse dochters.

Dat meldt DE als reactie op een . 

Volgens bestuursvoorzitter Michiel Herkemij is DE pas op 3 juli 2012 door de financieel directeur van de Braziliaanse koffietak geïnformeerd over onregelmatigheden.

Zes dagen later, op 9 juli, kreeg DE een officiële beursnotering als afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee.

In de maand daarvoor (vanaf 12 juni) was sprake van een zogenaamde grijze handelsperiode waarin gehandeld kan worden in nog niet uitgegeven effecten.

Honderd vrachtwagens
DE heeft eigen onderzoek laten uitvoeren naar de omstandigheden van de fraude.

Dit onderzoek onder de codenaam ‘Project Omega' legt een geraffineerde boekhoudfraude bloot die zeker vijf jaar onder de vleugels van voormalig moederbedrijf Sara Lee (inmiddels Hillshire Brands) heeft plaatsgevonden.

Braziliaanse sleutelfunctionarissen, waaronder de ceo en controller, gingen ver om het hoofdkantoor en de controlerende accountants om de tuin te leiden.

Dat bleek bijvoorbeeld in 2009. Een week voor de jaarlijkse accountantscontrole vervoerden honderd vrachtwagens kilo's koffie vanuit de eigen opslagruimte naar een geheime loods om te maskeren dat er minder koffie was verkocht dan in de boeken was opgetekend.

Ook gunde de verkoopafdeling kortingen aan klanten die als vordering werden ingeboekt, terwijl die kortingen rechtstreeks de netto-omzet zouden moeten aanvreten. Op de verstuurde factuur was die korting niet opgenomen.

Meer onderzoek nodig
Aan de jarenlange fraude kwam een einde toen een nieuw aangetreden financieel directeur aan de bel trok.

De man in kwestie was op dat moment slechts vijf weken in dienst, maar ontdekte in die tijd zaken die moederbedrijf en alle internen en externen jaren over het hoofd hadden gezien.

Ook DE en zijn accountant hebben de capriolen van het Braziliaanse DE management over het hoofd gezien.

Advocatenkantoor Allen & Overy dat het interne onderzoeksrapport voor DE heeft opgesteld adviseert een nieuw extern onderzoek om meer feiten boven water te krijgen.

-Dit is deel 1 van een reeks artikelen over de fraude bij DE.

-

LEES MEER:

23 oktober 2012

16 oktober 2012

 11 oktober 2012

3 september 2012

28 augustus 2012

18 augustus 2012

2 augustus 2012

12 juni 2012

Op de hoogte blijven?


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen