VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De voorgenomen overname van Mediq in enkele vragen en antwoorden

Het Amerikaanse private equityhuis Advent wil Mediq op een dieptepunt van de beurs halen. Gaat dat lukken of is er ruimte voor een hoger bod? Beleggers moeten binnenkort beslissen.

Aandeelhouders Mediq moeten in eerste instantie binnen een maand aangeven of ze hun stukken willen verkoper aan de Amerikaanse investeerder Advent. Eerder werd al duidelijk dat het bod op zijn minst bescheiden is.

Wat valt er nog meer te zeggen? Een paar vragen beantwoord.

1. Kan er nog een hoger bod komen?
Dat zou kunnen, maar tot nu toe lijkt Advent er geen schepje bovenop te willen doen om tegenstribbelende aandeelhouders alsnog te verleiden. In dit geval zijn dat in ieder geval Delta Lloyd, dat 14 procent van de aandelen in bezit heeft.

Ook ING (10 procent) heeft in een eerste reactie aangegeven niet erg enthousiast te raken over de biedprijs.

Anderzijds is het bij overnamebiedingen goed gebruik om achter de schermen met tegenstanders overleg te voeren. Hoogst zelden rolt daar overigens een hogere prijs uit.

In dit geval valt vooral van ING weinig tegenstand te verwachten. De zakenbanktak van ING is namelijk ook (strategisch en financieel) adviseur van Mediq.

Bovendien blijkt uit het biedingsbericht dat ING een rechtstreeks belang heeft bij het doorgaan van de overname. Slaagt deze, dan kan ING een extra vergoeding tegemoet zien.

Ook voor Delta Lloyd is het perspectief van een belegging in een niet-beursgenoteerd Mediq niet aanlokkelijk. Het past vaak ook niet binnen het beleggingsmandaat van deze institutionele beleggers.

Uit het biedingsbericht blijkt ook dat Mediq een concurrerend bod mag accepteren op voorwaarde dat dit ten minste 7,5 procent hoger ligt dan de prijs die Advent biedt.

Als een andere bieder echt over de brug komt met zo'n aantrekkelijker bod, dan heeft Advent vervolgens tien werkdagen om een tegenbod op tafel te leggen.

Doet zij dat niet, dan moet Mediq zes miljoen euro overmaken ter compensatie van allerlei gemaakte kosten (advocaten, banken).

2. Waarom wil Advent Mediq graag inlijven?
Uiteraard om binnen een termijn van zo'n vijf jaar, de gemiddelde investeringshorizon van durfinvesteerders, een mooi rendement te maken.

Private equitypartijen doen geen enkele zet zonder na te denken waar zij twee stappen later willen uitkomen.

Advent maakt sowieso optimaal gebruik van de omstandigheden. De schuld om de overname te financieren is bij de huidige lage rente spotgoedkoop en ook de aandelen Mediq halen de Amerikanen voor een schappelijke prijs binnen.



Volgens Advent heeft Mediq ‘sterke marktposities en groeimogelijkheden in verscheidene landen, maar kampt zij tegelijkertijd met ‘uitdagingen als gevolg van het door de overheid voorgeschreven vergoedingensysteem' voor geneesmiddelen. Deze bedreiging lijkt overigens minder sterk te worden .

Met de financiële steun de investeringsmaatschappij kan Mediq op overnamepad blijven om haar distributietak voor medische hulpmiddelen uit te breiden en de ‘leidende positie van de apotheken in Nederland te versterken'.

3. Het Mediq-management adviseert mij mijn aandelen te verkopen, maar gaat zelf investeren in het nieuwe niet-beursgenoteerde bedrijf. Is dat niet vreemd?
Het is een beproefde private equity techniek: het management rechtstreeks laten meedoen met de investering.

Uit het biedingsbericht blijkt dat de huidige Mediq-directie en een handjevol andere hogere managers een participatieregeling krijgen. Zij krijgen preferente aandelen en maximaal vier procent van de gewone aandelen van het niet-beursgenoteerde Mediq in handen.

Het klinkt allemaal tegenstrijdig. Het management adviseert aandeelhouders te verkopen, maar stapt vervolgens zelf (mogelijk tegen diezelfde biedprijs) in. Kennelijk zien de insiders nog voldoende opwaarts potentieel.

4. Wat als ik mijn aandelen niet wil verkopen aan Advent?
Iedere belegger moet zijn afweging zelf maken, maar als Advent het bod doorzet (dat kan al als twee derde van alle aandelen zich aanmeldt) komt de zittenblijver in de verdrukking.

De overname is door Mediq en Advent zo veel mogelijk in gewapend beton gegoten.

Zo wordt de verhandelbaarheid op de beurs minder en kan Advent besluiten geen dividend meer te betalen.

Ook juridische trucjes die Advent na het zogeheten gestand doen van het bod kan uithalen, moeten het aanhouden van de aandelen onaantrekkelijk maken.

Voorbeelden daarvan zijn een juridische fusie, een liquidatie van de bezittingen van het overgenomen concern (activa-passivatransactie) of een gedeeltelijke verkoop van de bezittingen.

5. Tot wanneer kan ik mijn aandelen verkopen aan Advent?
Dat kan tot 4 januari. Uiterlijk drie werkdagen later zal Advent aangeven of zij het bod doorzet.

Daarna kan Advent nog een na-aanmeldingstermijn van maximaal twee weken openen. Aandeelhouders die alsnog willen verkopen, kunnen dat in die periode doen.

Op 20 december (14.00u) vindt een aandeelhoudersvergadering plaats waarin beleggers het bod met het Mediq bestuur en commissarissen kunnen bespreken.




Gerelateerde artikelen