VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lankmoedige houding raakt Imtech vol in het gezicht

Tijdens een ingelaste aandeelhoudersvergadering loopt Imtech stellig te hoop tegen negatieve berichten die over het bedrijf de ronde doen. Het had beleggers een hoop chagrijn gescheeld als het bedrijf eerder duidelijkheid had verschaft.

De laatste maanden van topman René van der Bruggen bij Imtech zijn misschien wel de roerigste uit zijn hele carrière.

In korte tijd moest hij een doen uitgaan en lag het aandeel onder vuur na een alarmerend analistenrapport.

Valsheid in geschrifte
Daar kwam maandag ook . Volgens het Gerechtshof van Leeuwarden heeft Imtech een valse jaarrekening over 2009 voor dochteronderneming Ventilex opgesteld, waardoor de ex-directeur van de divisie onterecht geen bonus kreeg uitgekeerd.

Volgens de inschatting van het Hof "zal de rol van de bestuurders van Imtech en die van controlerend accountant KPMG door politie en justitie nauwkeurig worden onderzocht."

In een snel uitgebrachte persverklaring bestrijdt Imtech het oordeel van de rechter ten stelligste. Die zou zich baseren op voorlopige cijfers en niet op de definitieve jaarrekening. Ongetwijfeld zal het concern in cassatie gaan tegen de uitspraak uit Leeuwarden.

Hoe dan ook, de reputatie van Imtech loopt opnieuw een deuk op. De ruzie met de ex-directeur van dochteronderneming Ventilex draaide om een bedrag van 150.000 euro de schade nu is veel groter: behalve imagoschade daalde het aandeel met procenten tegelijk.

De stellige houding die Imtech nu in deze zaak toont had in een eerder stadium, de rechtszaak, beter van pas gekomen.

Rapport
Een gebrek aan daadkracht valt ook te bespeuren in de zaak rond het weinig gelezen maar veel geciteerde analistenrapport dat ABN Amro opstelde over Imtech. In dat rapport worden zorgen geuit over de oplopende hoeveelheid geld die Imtech nodig heeft om de dagelijkse bedrijfsvoering te bestieren.

Een flinke stijging van dit werkkapitaal kan een bedrijf op termijn behoorlijk pijn doen. Het rapport schetst een aantal scenario's. In de minder vrolijke varianten moet Imtech zelfs met de pet rond bij aandeelhouders om (de rente op) zijn schulden nog langer te kunnen betalen.

Beleggers schrokken enorm van berichten over het rapport dat halverwege november naar buiten kwam. Het aandeel daalde in één dag met meer dan tien procent. Dat is niet alleen het gevolg van het ABN-rapport en ook het bericht dat hedgefondsen kan de onrust niet geheel verklaren.

Weinig reactie
Het was de afwachtende houding van Imtech die onrust opwekte. Het concern reageerde nauwelijks op het ABN Amro-rapport maar herhaalde slechts dat het vasthoudt aan zijn lange termijn-doelstellingen.

Maandag, tijdens een ingelaste vergadering met beleggers gaf het bedrijf meer duidelijkheid. ABN Amro zou zijn analyses baseren op foutieve gegevens, eerder geformuleerde groeidoelstellingen blijven overeind.

En over uit de hand lopende schulden wilde Imtech niets weten. Bij alle mogelijke stresstesten die het bedrijf heeft uitgevoerd blijft het binnen de schuldafspraken met de banken.

De bijeenkomst die Imtech maandag hield met beleggers was in eerste instantie gewijd aan de benoeming van een nieuw bestuurslid, de beoogde nieuwe topman Gerard van de Aast.

Hopelijk weet hij in de toekomst Imtech-beleggers sneller te melden waar ze aan toe zijn dan de laatste tijd het geval is. Want mede dankzij de lankmoedige houding van Imtech blijft voorlopig de waar-rook-is-is-vuur-geur boven het hoofdkantoor in Gouda hangen.

MEER IMTECH:

20 november 2012

30 oktober 2012

31 juli 2012

11 april 2012

7 februari 2012

 2 augustus 2011

 6 juli 2011

11 april 2011

15 februari 2011

 15 februari 2011

3 augustus 2010

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen