VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman Douwe Egberts kan binnen een jaar zijn biezen pakken

Een derde van de top van Douwe Egberts had hij al vervangen, uiteindelijk moest zestig procent weg, zo liet bestuursvoorzitter Herkemij onlangs weten. Zou hij toen vermoed hebben dat hij zelf snel aan de beurt was?

Een opzienbarend vertrek. Zo mag het vertrek van Douwe Egberts-topman Michel Herkemij gerust genoemd worden.

Begin dit jaar kwam Herkemij over van Heineken om samen met ceo Jan Bennink het koffie- en theeconcern klaar te stomen voor de beursgang die uiteindelijk in juli plaatsvond.

Daarvoor moest de organisatie, een afsplitsing van het voormalige Sara Lee, eens flink opgeschud worden.

Herkemij moest de overgangsfase van het concern tot 's werelds tweede koffie- en theebedrijf gaan vormgeven. De harde sanering die hem daarbij voor ogen stond was helemaal in lijn met wat inmiddels de ‘methode Bennink' is gaan heten: zonder mededogen het kaf van het koren scheiden binnen een organisatie.

Nieuw dieptepunt
Beide partijen gebruiken de standaardformule dat het vertrek ‘met wederzijdse instemming' is. Dat lijkt niet erg waarschijnlijk.

Bij zijn aantreden ontving Herkemij een tekenbonus van 600 duizend euro in contanten en voorwaardelijke aandelen met een tegenwaarde van 1,5 miljoen euro. Dat lijkt niet echt een welkomstbonus die hoort bij een baantje van een jaar.

Het voortijdige en onverwachte afscheid van de bestuursvoorzitt
er is een nieuw dieptepunt in de korte geschiedenis van DE Masterblenders 1753 zoals Douwe Egberts officieel heet.

 LAATSTE INTERVIEW HERKEMIJ
 
 
Vlak na de beursgang moest het concern .

De directie van Douwe Egberts in Brazilië bleek regelmatig met vrachtwagens vol koffie van loods naar loods te leiden om de accountant te misleiden. Ook bleek oude koffie ineens weer als verse waar in de boeken te verschijnen.

Dat een dergelijke fraude zo lang heeft kunnen wekt twijfels over het adequaat functioneren van de controlemechanismen binnen andere onderdelen van de onderneming.

Ook accountant PricewaterhouseCoopers heeft hier jarenlang zitten slapen.

Opgeteld bij een grootscheepse reorganisatie en een nieuwe strategie is één ding duidelijk: rustig is het nog niet geweest bij Douwe Egberts. Beleggers krijgen daarvan de rekening gepresenteerd.

Zij kregen bij de beursgang een groeiaandeel voorgespiegeld, maar tot nu toe is het louter tegenvallers.

Vertrekvergoeding onduidelijk
Douwe Egberts meldt niets over een eventuele vertrekvergoeding voor de gesneuvelde Herkemij.

Uit het jaarverslag van het koffiebedrijf blijkt dat bij vroegtijdig vertrek aan Herkemij één basissalaris, 900 duizend euro, kan worden overgemaakt.

Die regeling geldt zowel in het geval de onderneming ‘zonder urgente reden' het arbeidscontract opzegt, maar ook als Herkemij een ‘dwingende reden' ziet om zijn ontslag in te dienen. In andere gevallen heeft Herkemij geen recht op een vertrekvergoeding.

Van welke situatie precies sprake is geweest, is uit het uiterst summiere persbericht en de cryptische formulering in het jaarverslag voor beleggers niet op te maken.

Herkemij's vertrek komt op een merkwaardig moment. De VEB roept DEMB op om op de kortst mogelijke termijn beleggers meer duidelijkheid te geven over dit verstrekkende besluit.




Gerelateerde artikelen