VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Openstaande rekeningen blijven een risicofactor voor Imtech

In een nieuw rapport over Imtech blijft ABN Amro bij haar mening dat het concern problemen heeft met betalingstermijnen. Als ze niet in Duitsland zitten, dan ergens anders.

De neuzen van analisten staan over het algemeen dezelfde kant op.

Het, veelal op de achtergrond, gesteggel tussen ABN Amro en Imtech in de laatste maand laat zien dat hier een goede reden voor is.

ABN Amro analist Teun Teeuwisse kwam donderdag met een "update" op het explosieve rapport van zijn hand een maand eerder over Imtech. De koers maakte toen een smak van meer dan 10 procent.

Sommige marktvorsers noemden het rapport een "knieval" van de bank, een enkeling nam zelfs het woord "broddelwerk" in de mond om het eerst rapport te kwalificeren.

Imtech noemt de aannames die zijn gemaakt voor het becijferen van de problemen in Duitsland "zwak" en "onzinnig", zo blijkt uit een bericht van de technisch dienstverlener van deze week donderdag.

Toch verandert aan de mening van de bank niets. Ook in de update houdt Teeuwisse vast aan een verkoop advies en een koersdoel van 15 euro. Er heeft ongetwijfeld een goed gesprek plaatsgevonden tussen Imtech en ABN Amro (dat ook kredietverschaffer is), maar de vrede zal nog niet helemaal getekend zijn.

Wat moet een belegger hiermee en heeft Imtech of ABN Amro gelijk?

Heisa
Als Teeuwisse zijn lijvige eerste rapport van halverwege november (23 pagina's) tot de eerste pagina had beperkt was de heisa waarschijnlijk aanzienlijk minder groot geweest.

Het startpunt van het ABN Amro was dat de debiteurenpost, het aantal uitgestuurde rekeningen dat nog niet betaald is, in de laatste kwartalen sterk opliep. De analist constateerde dat de technisch dienstverlener het probleem oploste door ook zelf rekeningen later te betalen. Daardoor bleef de druk op de kaspositie binnen de perken.

Een onhoudbare situatie in de ogen van de analist. De late betalingstermijnen zouden de winst in de komende jaren opvreten.

In de 22 pagina's die volgen ging de analist wat kort door de bocht. Teeuwisse wilde de vinger op de zere plek leggen. In welk land heeft Imtech betalingsproblemen? Aangezien Imtech geen uitgesplitste cijfers geeft op landenniveau, is iedere belegger die dit wil weten overgeleverd aan het betere giswerk.

Het was niet heel raar van Teeuwisse om eens naar Duitsland te kijken. Imtech had immers zelf eerder uitgesproken dat het bij de Oosterburen gebruikelijk is om voor het zogenoemde meer en minder werk pas bij de oplevering van een project de rekening te betalen.

De vervolgstap, van een balans en resultatenrekening op groepsniveau naar een zelfgemaakte ‘Duitse' balans en resultatenrekening, was eigenlijk onbegonnen werk. Hiervoor moest Teeuwisse liefst dertien aannames maken, die min of meer uit de lucht gegrepen waren.

In een persbericht van donderdag noemt Imtech het een "zwak en onzinnig raamwerk". Eigenlijk zegt het bedrijf uit Gouda: Garbage in garbage out.

ABN Amro kwam met betalingstermijnen voor klanten en aan leveranciers die schromelijk overdreven waren, aldus Imtech. Duitse klanten zouden niet meer dan 200 dagen wachten met rekeningen betalen, maar slechts 70 dagen.

Waterbed
Het is makkelijk schieten op de Duitse aannames. En Imtech lijkt een terecht punt te maken. Toch blijft ABN Amro-analist Teeuwisse in het nieuwe rapport voet bij stuk houden.

Nu ABN Amro de Duitse betalingsgegevens op een, noem het omslachtige wijze, heeft weten los te peuteren bij Imtech, kunnen zij deze afzetten tegen de betalingstermijnen voor de hele groep.

Met wat rekenwerk toont de bank aan dat de betalingstermijn in Duitsland van 70 dagen onder het gemiddelde van 83 dagen van de hele groep ligt. Hier zit een soort waterbedeffect. Als het probleem niet in Duitsland zit, dat moet het in één van de andere landen zitten waar Imtech actief is. Maar waar precies is nog altijd gissen. Is het het Verenigd Koninkrijk, de Scandinavische landen of Nederland?

Hoewel ABN Amro na discussies het nieuwe rapport op groepsniveau op iets lagere betalingstermijnen komt dan in het eerste rapport, lijkt de redenering waterdicht.

Het heeft iets opmerkelijks dat Imtech in het bericht van donderdag uitspreekt dat de markt al op de hoogte was gesteld van `de veranderende werkkapitaalvereisten´ in Duitsland, maar hier volgens de Imtech-verklaring het probleem kennelijk toch niet zit.

MEER IMTECH:

10 december 2012

20 november 2012

30 oktober 2012

31 juli 2012

11 april 2012

7 februari 2012

 2 augustus 2011

 6 juli 2011

11 april 2011

15 februari 2011

 15 februari 2011

3 augustus 2010

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen