VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers nemen afscheid van dividendaandeel KPN

KPN betaalt op een veiling voor mobiel internet veel meer dan verwacht waardoor het dividend over dit en volgend jaar overboord gaat. De balans biedt geen ruimte voor nieuwe tegenvallers. 

KPN is met een koersval van een kleine vijftien procent de grootste daler in de maandagochtendhandel op het Damrak.

Vrijdag maakt het concern nabeurs bekend dat de inkoop van spectrumveiling om snel mobiel internet mogelijk te maken meer dan drie keer zo duur uitviel dan analisten hadden verwacht.

Bij elkaar moet KPN een bedrag van 1,35 miljard euro overmaken aan de veilingmeester, oftewel de Nederlandse staat.

De 900 miljoen euro beurswaarde die beleggers zagen verdampen in de ochtendhandel is ongeveer gelijk aan de misrekening van analisten over de kosten van de veiling.

Dividendaandeel af
Beleggers zetten al vraagtekens bij de houdbaarheid van het in het tweede kwartaal ruim , maar door deze tegenvaller is Blok genoodzaakt de hand helemaal op de knip te houden.
 
Beleggers hoeven niet te rekenen op een slotdividend over 2012, en voor 2013 wordt het dividend verlaagd van 35 cent naar een symbolische 3 cent.

Tot boekjaar 2011 was KPN een ideaal weduwen- en wezenfonds met een prachtige dividend-traditie. In 2003 keerde het concern 12 cent uit en dit groeide, in keurige gelijkmatige verhogingen, aan tot 85 cent over 2011.

Twijfels
Door de dividendverlaging houdt KPN 800 miljoen euro op zak. Maar omdat de veiling zo veel duurder is uitgevallen dan verwacht, nemen de twijfels over de balans toe.

Door een hoge schuldenberg van 12,4 miljard euro en druk op de inkomsten steeg de zogenoemde leverage rate, de netto schuld gedeeld door het bedrijfsresultaat, in het tweede en derde kwartaal to boven het door KPN gestelde plafond van 2,5.
 
Als KPN obligatiehouders te vriend wil houden met een “investment grade” rating moeten de buffers omhoog. De op maandag bekend gemaakt verkoop van de kleine Spaanse dochter aan Orange verbaast in die zin niet. Maar het is de vraag of het genoeg is.

Zeker omdat volgend jaar een nieuwe grote uitgave wacht. Dan zal KPN de schulden van de joint venture met Reggefiber moeten consolideren waardoor de schuld naar schatting nog eens met een miljard euro zal oplopen.

In een scenario met verdere druk op de omzet en marges is het niet ondenkbaar dat het concern vers kapitaal moet ophalen om de balans te versterken. Op de murw gebeukte koers, het aandeel daalde van boven de 12 euro halverwege 2011 tot rond de vier euro, zou dat tot extreme verwatering van toekomstige winsten leiden. 

Toekomst veilig stellen
Steeds strengere regels voor tarieven, klanten die niet meer bellen of smsen maar goedkope alternatieven gebruiken en hoge schulden. KPN zit in de hoek waar de klappen vallen. De tegenvaller op de veiling kan daar nog wel bij.

Topman Eelco Blok noemt de betaalde prijs voor de frequenties “zeer aanzienlijk”. Maar de vraag of KPN te veel betaalt is lastig te beantwoorden.

Beleggers die van mening zijn dat te veel is betaald zullen wijzen op de UMTS veiling in 2001, toen vijf partijen gezamenlijk 2,7 miljard euro betaalden voor licenties om sneller mobiel internet te kunnen aanbieden.

Nu betalen vier partijen - KPN, Vodafone T-Mobile en Tele2 – met 3,8 miljard euro aanzienlijk meer. De investeringen rond de eeuwwisseling werden nimmer terugverdiend omdat de technologie nog niet zo ver was om goede diensten aan te bieden op mobieltjes.

Het is wel opvallend dat Ziggo en UPC af hebben gezien van verwerving van de licenties omdat de prijzen te “hoog waren opgelopen”, al waren de proposities voor deze kabelaars ook anders.

In tegenstelling tot KPN zouden deze partijen nog hoge investeringen moeten doen om een netwerk uit te rollen en de diensten aan te kunnen bieden.

Al met al valt te concluderen dat er voor topman Blok geen alternatief was. Als KPN er voor zou kiezen om niet mee te bieden dan zou het in komende jaren haar klanten geen ultrasnel internet kunnen aanbieden, waardoor de marge en omzet in de komende jaren verder zou afkalven.

Vodafone en T-Mobile moesten met uitgaven van respectievelijk 1,4 miljard euro en 900 miljoen euro ook diep in de buidel tasten voor de fel begeerde spectrum. Tele2 kon als nieuwkomer onder gunstige voorwaarden bandbreedte inslaan en betaalde maar 160 miljoen euro.     




Gerelateerde artikelen