VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Cryo-Save schrijft stevig af, maar is positief over groei

De slechte economie in Zuid-Europa dwingt stamcelbank Cryo-Save tot een stevige afschrijving op goodwill. Desondanks verwacht het bedrijf voor 2013 groei van omzet en winst.

Cryo-Save maakte donderdagochtend bekend 14 miljoen euro af te schrijven op goodwill op overnames die het tussen 2008 en 2011 heeft gedaan in Zuid-Europa.

Volgens topman Arnoud van Tulder moet de helft van de goodwill worden afgeboekt.

Cryo-Save had begin dit jaar ongeveer 38 miljoen euro aan goodwill op de balans staan.
Hiervan was 28 miljoen euro goodwill op gedane overnames.

De afschrijving loopt via de winst en verliesrekening. Het bedrijf zal dus een stevig nettoverlies schrijven over heel 2012.

"We hebben dit jaar met name in Spanje en in mindere mate Italië een sterke teruggang gezien. Dat is een gewijzigde omstandigheid ten opzichte van andere jaren", aldus Van Tulder. Hij stelt dat het om een papieren afschrijving gaat die onder de IFRS-boekhoudregels nodig is.

"Te negatief"
Van Tulder denkt dat de aannames die het bedrijf moet doen voor de impairment-berekening te negatief zijn.

"In berekeningen voor een impairment kun je niet zo optimistisch zijn als een ondernemer of bestuurder. Intern zijn onze verwachtingen hoger. Daarom is dit wat mij betreft een boekhoudkundige exercitie."

Beter
Voor 2013 verwacht Van Tulder dan ook een verbetering van de resultaten. "We hebben voor 2013 een kostenbesparingsprogramma programma aangekondigd. Bij gelijkblijvende omzet, haal je dan een beter resultaat.

Maar ook verwachten we in een aantal landen een hogere omzet en hoger brutoresultaat te generen dan in 2012. Dus zowel de omzet zal stijgen als de kosten zullen dalen. Dat is wat wij verwachten voor 2013."

Over de eerste drie kwartalen van dit jaar is de omzet van het bedrijf uitgekomen op 28,3 miljoen euro. Dat is ruim 10 procent minder dan in 2011. Maar 2013 zou dus een hersteljaar moeten worden.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen