VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Superdividend lonkt voor Telegraaf Media Groep

Met de kernactiviteiten van het Telegraaf concern gaat het niet goed. Onderbelicht blijven de prestaties van de deelneming in de Duitse mediagigant ProSiebenSat.1, wat enige verlichting kan brengen.

De crossmedia strategie (radio, print, internet) van TMG wil maar niet van de grond komen.

Dagblad De Telegraaf ziet de oplage alleen maar verder dalen, terwijl de advertentiemarkt onder zware druk staan.
De afgelopen twee kwartalen zou er sprake zijn van een krimp van ruim tien procent.

Met de aankoop van gratis dagblad Metro probeert TMG synergie- en schaalvoordelen te behalen, maar dat lijkt water naar de zee dragen.

Hyves miskleun
Grote miskleun op online gebied is de aankoop geweest van social mediabedrijf Hyves, dat in huis werd gehaald vlak voor de sterke opkomst van concurrent Facebook.

Hyves is verliesgevend. TMG maakt onlangs bekend de circa 300 leegstaande servers van Hyves te willen verhuren, zodat de capaciteit in ieder geval nog ergens voor wordt gebruikt.

Het concern moet zich dus nog volledig bewijzen op het gebied van crossmedia, waarbij de ambitieuze doelstellingen voor 2016 nu al zo goed als overboord gezet kunnen worden.

ProSiebenSat. 1
TMG bezit echter nog 13,1 miljoen aandelen ProSieben Sat.1, een belang van zes procent.

Medio december vorig jaar ProSiebenSat.1 zijn Noord-Europese radio en televisieactiviteiten te hebben verkocht aan Discovery Communications voor een bedrag van 1,3 miljard euro.

Deze transactie zal naar verwachting dit kwartaal worden afgerond. De Duitsers hebben aangegeven dat een gedeelte van de verkoopopbrengst zal worden doorgesluisd naar de aandeelhouders.

In totaal wil het over 2012 een dividend per aandeel van 5,60 euro uitbetalen. Het gaat hier om een totaalbedrag van 1,2 miljard euro.

De consensusverwachting voor het reguliere dividend lag op 1,43, wat een superdividend impliceert van 4,17 euro, circa 900 miljoen euro.

Aandeel TMG
Voor TMG zou dat recht geven op 73,4 miljoen euro aan dividend. Na aftrek van belastingen resteert dan circa 65 miljoen euro, gelijk aan circa 1,40 euro per aandeel.

Niet verkeerd voor een bedrijf dat over het afgelopen jaar waarschijnlijk niet verder komt dan een nettowinst van circa 25 miljoen euro, oftewel 54 cent per aandeel, wat ook nog voor circa tweederde afkomstig is van ProSiebenSat.1.

Wellicht nog interessanter dan dit eenmalige bedrag is dat ProSiebenSat.1 voornemens is zijn aandeelhoudersstructuur te vereenvoudigen.

Momenteel staan er 109,4 miljoen gewone aandelen met stemrecht maar zonder beursnotering uit en een zelfde aantal preferente stukken zonder stemrecht die wel notering hebben. TMG bezit aandelen met stemrecht die moeilijk verhandelbaar zijn.  

Via een omwisseling krijgen alle aandelen stemrecht en notering. Dat kan de verhandelbaarheid van het bezit van TMG aanmerkelijk verhogen.

De koers van de genoteerde stukken ProSiebenSat.1 zonder stemrecht is het afgelopen jaar met circa 50 procent gestegen. Wat de stukken met stemrecht in het vrije handelsverkeer waard zijn moet worden afgewacht, maar op basis van de huidige beurskoers lijkt een marktwaarde van ongeveer 290 miljoen euro realistisch, een enorm bedrag afgezet tegen de huidige marktkapitalisatie van 383 miljoen euro van heel TMG.

Per ultimo derde kwartaal 2012 staat het belang in het Duitse bedrijf voor 224,8 miljoen euro in de boeken. Daar valt dus een aardige boekwinst op te maken.

Geen vertrouwen
De relatief grote waarde van de Duitse deelneming toont aan dat beleggers weinig vertrouwen hebben in de kernactiviteiten van TMG.

Gezien de winstdruk zou TMG niet onverstandig aan doen de opbrengsten uit de Duitse deelneming gedeeltelijk voor aflossing aan te wenden.

Daarna is het de vraag hoeveel geduld de grootaandeelhouders Cyrte (20%-belang) en Van Puijnbroek (30% belang) hebben alvorens zij ingrijpen.




Gerelateerde artikelen