VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech begint het nieuwe jaar met optimisme

Aan sussende woorden van Imtech de laatste tijd geen gebrek. Ook het nieuwe jaar begint weer met een positieve noot. Geen woord over de tumultueuze gebeurtenissen van de laatste maanden.

In zijn laatste nieuwjaarsspeech meldde topman René van der Bruggen maandag een groei van de orderportefeuille van het bedrijf. Verder herhaalde hij de winstverwachting voor 2012 en de doelstellingen voor de middellange termijn.

 
De orderportefeuille van de technisch dienstverlener is het laatste kwartaal gegroeid van 6,4 naar 6,5 miljard euro. Over heel 2012 was de toename 700 miljoen euro, oftewel 12 procent, aldus Imtech.

De groei van de omzet loopt min of meer gelijk op met de groei van het orderboek. Als het bedrijf het groeitempo van de laatste jaren vasthoudt zal de doelstelling van 8 miljard euro omzet in 2015 gehaald worden.

Onbalans
Imtech voegde wel toe dat de samenstelling van de nieuwe orders ‘ongebalanceerd’ was. Dat wil zeggen in Spanje en de Benelux loopt het allemaal niet zo lekker.

Het is dan ook in deze landen waar Imtech een reorganisatie doorvoert. Het personeelsbestand wordt met 900 man teruggebracht. Hiervoor neemt het bedrijf een eenmalige reorganisatielast van 50 miljoen euro.

Hoeveel deze operatie structureel oplevert heeft Imtech niet gezegd, maar het is wel uit te rekenen. Vorig jaar maakte Imtech per werknemer ongeveer 55.000 euro aan kosten. Aangenomen dat de werknemers die verdwijnen even duur zijn als de gemiddelde werknemer, betekent dit een besparing van ongeveer 50 miljoen euro per jaar.

Naast het omzetdoel mikt Imtech voor 2015 ook op een EBITA-marge tussen de 6 en 7 procent. Op de voorspelde 8 miljard euro omzet levert de bezuinigingsoperatie een margeverbetering van ongeveer 0,6 procent.

Dat is aanzienlijk, maar als de marges om een andere reden onder druk komen, zal dit de winstgevendheid niet overeind houden. Een mogelijke winstvernietiger is een stijging van het werkkapitaal. ABN Amro heeft hierover twee inmiddels  rapporten uitgebracht.

Boodschap blijft
Maar hierover maandag niks van Van der Bruggen. Strikt genomen is en blijft de boodschap: ‘in Spanje en de Benelux loopt het moeizaam, hier grijpen we in, op de lange termijn zijn we goed gepositioneerd voor groei.’

Of dit klopt zal in de loop van dit jaar blijken. Van der Bruggen heeft nog enkele maanden te gaan aan het roer van het bedrijf.

Na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering begin april wordt hij opgevolgd door oud-VolkerWessels topman Gerard van de Aast.

Als er nog het een en ander op te schonen is, zal dat, zoals zo vaak gebeurt bij het aantreden van een nieuwe roerganger, snel genoeg blijken.

MEER IMTECH:

14 december 2012

10 december 2012

20 november 2012

30 oktober 2012

31 juli 2012

11 april 2012

7 februari 2012

 2 augustus 2011

 6 juli 2011

11 april 2011

15 februari 2011

 15 februari 2011

3 augustus 2010

Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen