VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 januari 2013

Delta Lloyd zet stap richting AEX na uitstappen Aviva

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De grootste stijger op de beurs zijn na een grote verkooporder. Niet logisch, wel realiteit voor het aandeel Delta Lloyd na het nieuws dat de Britse verzekeraar Aviva haar resterende belang in de verzekeraar heeft verkocht.

De Britten hadden een belang van 19,4 procent in Delta Lloyd.

Voordat Delta Lloyd in 2009 voor 16 euro per aandeel naar de beurs kwam was Aviva volledig eigenaar. De laatste pluk bracht aanzienlijk minder op dan de introductie-prijs: 12,65 euro per aandeel.

Daarmee toucheert Aviva 433,8 miljoen euro. De kopers waren institutionele beleggers die de aandelen via een onderhandse plaatsing konden verkrijgen.

Stijging verklaard
Er zijn verschillende redenen te bedenken voor de stijging van het aandeel. De eerste is dat beleggers nu zeker weten dat er geen groot pakket meer boven de markt hangt.

Het was immers al langer bekend dat Aviva uiteindelijk volledig afscheid zou nemen van haar voormalige dochter. Er is nu een einde gekomen aan de relatie tussen de twee verzekeraars die veertig jaar oud was.

Een tweede reden is het grote succes van het biedingproces bij institutionele beleggers. Er heeft een 'accelerated book building' plaatsgevonden waar uiteindelijk een prijs uit voortkwam van 12,65 euro per aandeel.

Dat is weliswaar iets lager dan de beurskoers voorafgaand aan de verkoop van het aandelenpakket, maar niet al teveel en dat is een goed teken bij een dergelijke grote plaatsing.

Naar verluid was er grote belangstelling voor de aandelen van de midkapper, vooral van Amerikaanse institutionele waardebeleggers. Vanwege het hoge dividendrendement worden aandelen Delta Lloyd door deze beleggers blijkbaar aantrekkelijk gevonden.

Wisseling
De verkoop zal gevolgen hebben voor de samenstelling van de raad van commissarissen. Patrick Regan, de financiële topman van Aviva, zal vermoedelijk opstappen. Zijn termijn zit er in 2014 op, maar mogelijk vertrekt hij al eerder.

Aviva verliest het recht om een commissaris te benoemen nu het geen belang meer heeft in Delta Lloyd.

Richting AEX
Nu Aviva is uitgestapt is de ‘free float' van het aandeel Delta Lloyd sterk toegenomen. Dat heeft gevolgen voor het gewicht dat de verzekeraar bij de volgende herweging in de Nederlandse aandelenindices krijgt. De liquiditeit (verhandelbaarheid) van de aandelen zal er ook beter van worden.

Delta Lloyd is een van de eerste kandidaten om te promoveren naar de AEX. Voor de plaatsen in de AEX die vermoedelijk gaan vrijkomen door de overname van TNT Express en de dalende handelsvolumes in Aperam en Boskalis concurreert Delta Lloyd vooral met Imtech, Vopak en Ziggo.

Ook in België
De zichtbaarheid van Delta Lloyd zal sowieso toenemen. De verzekeraar heeft een tweede notering aangevraagd op NYSE Euronext Brussel. De extra notering is een bevestiging van het belang van België als tweede huismarkt, zo meldt het concern.
 
De toevoeging in Brussel moet daarnaast zorgen voor meer diversificatie van het aandeelhoudersbestand en betere toegang tot de kapitaalmarkt. De hoofdnotering blijft Amsterdam en er zullen ook geen nieuwe aandelen worden geplaatst.


Gerelateerde artikelen

Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
30-11-2017

Toen NN Group naar de beurs kwam was de boodschap aan beleggers dat het waa…

Lees verder

delta lloyd overname NN Group
Balans NN Group verzwakt flink na overname Delta Lloyd
Balans NN Group verzwakt flink na overname Delta Lloyd
03-04-2017

NN Group herfinanciert bijna een half miljard aan obligaties. Dit levert on…

Lees verder

delta lloyd NN Group
Te goedkoop of terecht goedkoop, dat blijft de vraag bij de overname van Delta Lloyd door NN
Te goedkoop of terecht goedkoop, dat blijft de vraag bij de overname van Delta Lloyd door NN
03-04-2017

De bijzondere aandeelhoudersvergadering van Delta Lloyd van 29 maart ging o…

Lees verder

delta lloyd NN Group
“De combinatie NN Group-Delta Lloyd zou mij als concurrent heel nerveus maken.”
“De combinatie NN Group-Delta Lloyd zou mij als concurrent heel nerveus maken.”
20-03-2017

Een flinke onderwaardering. Met die boodschap verwierp verzekeraar Delta Ll…

Lees verder

delta lloyd NN Group effect

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}