VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Macintosh ingehaald door uiterst sombere marktomstandigheden

Macintosh Retail Groep heeft het bijzonder zwaar. Consumenten winkelen minder en steeds meer online. Er moet flink worden afgeboekt op aangekochte schoenenketens. Toch lijkt er ruimte voor dividend.

De beurskoers van Macintosh, bekend van winkelformules als Kwantum, Manfield en Scapino, heeft het al langere tijd moeilijk. De nu gemelde afboeking doet daar nog een schepje bovenop.

De consument is uiterst karig, zeker als het gaat om de traditionele verkopen in fysieke winkels.

Online verkopen zitten wel in de lift en Macintosh is dan ook druk druk bezig hier aan te haken. Maar het komt allemaal wat laat. Macintosh verkoopt nog geen 3 procent van de omzet online.

Te veel focus?
Daarnaast heeft de retailer uit Maastricht via meerdere acquisities de laatste jaren de focus sterk verlegd naar schoenenverkoop.

Schoenen kregen een nog groter accent in de portfolio door de verkoop van BelCompany en de kleine Franse woninginrichter GP Décors. Ook Halfords staat in de etalage, maar voorlopig vlot de verkoop hiervan niet.

Inmiddels zijn de schoenenverkoop, gebundeld in de sector Fashion, goed voor circa 80 procent van de Macintosh omzet en bedrijfsresultaat.

Ingehaald
Het concern voelt zich nu genoodzaakt een afboeking van 96 miljoen euro te doen op geactiveerde goodwill. Deze afboeking heeft voor de helft betrekking op Scapino en voor de andere helft op Brantano.

Online-spelers als het Duitse Zalando en het Zweedse Brandos pakken ongetwijfeld een belangrijk stuk van de schoenenmarkt van Macintosh af.

De kop van het persbericht van is wat dat betreft veelzeggend: "versnelde transformatie Macintosh Retail Group", een ombouw naar de nieuwe retail realiteit zoals ze dat in Limburg noemen.

Het concern is hier al sinds begin 2011 mee bezit stelt het, maar het tempo moet omhoog.

Winkelsluiting
Een noodzakelijke herschikking van de winkelportfolio leidt tot een sluiting van ruim 110 winkels (circa 10 procent van het totaal) wat ook nog eens een eenmalige last van 40 miljoen euro met zich meebrengt.

Het gaat hier om circa 100 schoenenwinkels en 10 Kwantum filialen, door te voeren in de komende drie jaar. Macintosh zet daarmee in één klap ongeveer 65 miljoen euro aan omzet buiten de deur, ongeveer 7,5 procent van de concernomzet.
Fors verlies
In totaal gaat het om een eenmalige last van 136 miljoen euro, wat dit jaar tot een fors negatief bedrijfsresultaat zal leiden.

Tot op heden rekende Macintosh op een beduidend lager bedrijfsresultaat dan de 27,6 miljoen euro over 2011. Dat zal dus nu ruim 100 miljoen negatief worden.

Wel spreekt het concern over een goede december maand, waardoor het voor eenmalige posten geschoonde bedrijfsresultaat duidelijk positief zal uitkomen.

Toch dividend
Opvallend is dat de retailer wel benadrukt dat er kans blijft op een dividenduitkering.
Zelfs na de afboeking blijft de solvabiliteit boven de 40 procent . Bij de dividendbepaling kijkt Macintosh naar de nettowinst en zullen eenmalige posten buitenbeschouwing blijven.

Dividend van wellicht toch nog circa 10-15 cent is aardig, maar beleggers zullen liever zien dat Macintosh weerbaarder wordt tegen het fenomeen online retail. 

LEES MEER:

26 juli 2012

1 maart 2012

28 juli 2011

14 juli 2011

 23 maart 2011

4 maart 2011

19 januari 2011

24 oktober 2010


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen