VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon-topman waarschuwt voor te royale producten concurrentie

Aegon topman Alexander Wynaendts vindt het gezien de huidige lage rente onverantwoord dat verzekeraars producten verkopen die een vet rendement garanderen.

In de zogeheten "silent period" houden topmannen doorgaans de kaken stijf op elkaar.

Ongeveer een maand voor de cijferpresentatie worden de boeken opgemaakt en willen ze voorkomen dat er koersgevoelige informatie naar buiten komt.

Bij Aegon is die silent period drie weken voorafgaand aan een cijferpresentatie, zo laat een woordvoerder weten.

Nog net voor die radiostilte intrad, Aegon komt op 15 februari met cijfers, om zijn zorgen uit te spreken over de concurrentie in een gesprek met de Financdial Times.

Wynaendts noemt het heel gevaarlijk ("very dangerous") dat concurrenten producten met relatief hoog gegarandeerde uitkeringen slijten in een periode waarin de rente extreem laag ligt.

"Dit is heel gevaarlijk en je ziet verzekeraars die producten wegzetten op een manier die niet overeenstemt met de realiteit van vandaag. Garanties kunnen te genereus zijn", zo laat Wynaendts optekenen in de zakenkrant.

Het rendement op obligaties is misschien wel de belangrijkster bepaler voor de winst van een verzekeraar. Ontvangen premies worden grotendeels weggezet in vastrentende producten als obligaties. Door het rendement hierop kunnen verzekeraars hun, al dan niet, gegarandeerde uitkeringen doen.

De beloftes van verzekeraars over royale garanties gaan niet samen met de extreem lage rendementen op obligaties van vandaag. En de kater komt later. Als de rente extreem laag blijft zullen sommige polissen verlieslatend blijken en een hap uit de kapitaalbuffers nemen.

Terugtrekbeweging
De lage rente raakt vooral verkopers van levensverzekeraars. Zij hebben over het algemeen weinig flexibiliteit om hun voorwaarden aan te passen. Bij Aegon bestaat ongeveer 60 procent van de inkomsten uit aan levensverzekeringen gerelateerde premies.

Maar de rente, die volgens veel economen de komende jaren laag zal blijven, raakt de sector breder. Verzekeraars worstelen met hun verdienmodel, en willen steeds minder producten verkopen die gevoelig zijn voor de ontwikkeling van de rente. Dit houdt zelfs in dat sommige producten uit het schap verdwijnen.

"Je moet de moed hebben op om te stoppen met het verkopen van sommige producten. In het lage rente klimaat werkt het gewoon niet", aldus Wynaendts.

Verstandige verzekeraars die wel garantieproducten blijven verkopen verlagen hun garanties. Zo gaf een garantieproduct van de Belgische verzekeraar Ageas eind 2011 nog een garantierendement van 3,25 procent. Een klant die het product nu zou kopen hoeft maar op 1,75 procent te rekenen.

Redding van systeem niet gratis
De waarschuwing van Wynaendts komt na een jaar van vette koerswinsten voor verzekeraars. Een index met de 26 grootste verzekeraar veerde het afgelopen jaar met ruim 30 procent op, dit is ongeveer twee keer zo veel als het rendement op de brede marktindex.

Het aandeel Aegon deed het met een rendement van 40 procent in 2012 zelfs nog iets beter.
De koerswinsten voor de sector waren het gevolg van het steeds bredere geloof in de markt dat de Europese Centrale Bank (ECB) zou voorkomen dat er op overheidsschuld uit probleemlanden afgeboekt moest worden.

Aangezien verzekeraars deze obligaties op hun balans hebben staan was dit pure winst voor de sector. Maar de redding van het financiële systeem heeft een prijs. Doordat centrale bankiers de geldpers op extreme wijze aanzwengelen bereiken renteniveaus ultieme dieptepunten.

De balansen zien er beter uit, maar de toekomstige winstgevendheid - dit is niets anders het verschil tussen premie-inkomsten en uitkeringen - krijgt door de lage rendementen op obligaties fikse opdoffers.

Beleggers in Aegon lijken geduldig op de jaarcijfers van 15 februari te wachten. Het aandeel daalt met 0,89 procent fractioneel tot 4,91 in het begin van de middag.

MEER AEGON:

5 december 2012

8 november 2012

9 augustus 2012

29 mei 2012

10 mei 2012

17 februari 2012

21 juni 2011

21 juni 2011

15 juni 2011

16 mei 2011

12 mei 2011

24 februari 2011

24 februari 2011

11 november 2010


Op de hoogte blijven in dit dossier?



Gerelateerde artikelen