VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 januari 2013

Cijfers geven hoop op goede verkoopopbrengst bakkerijtak CSM

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Goede resultaten van het bedrijfsonderdeel dat in de etalage staat, maar zwakke prestaties van de nieuwe kernactiviteit. Dat is het dilemma waar CSM-beleggers voor gesteld worden. Vooralsnog overheerst de hoop op een goede verkoopopbrengst.

CSM besloot tot de onverwachte publicatie van de nog niet gecontroleerde cijfers om geïnteresseerden in de te koop staande bakkerijdivisie meer inzicht in de cijfers te kunnen geven.
 

CSM laat weten een aantal niet bindende biedingen te hebben ontvangen en een selecte groep inzage in de boeken te geven. De publicatie van de definitieve jaarcijfers is twee weken naar voren gehaald, naar 6 februari. De aandeelhoudersvergadering blijft staan op 6 mei.

Positief ontvangen
Uit de trading update blijkt dat de bakkerijactiviteiten beter draaien dan alom verwacht en dat zal de verkoopopbrengst mogelijk ten goede komen.

Schattingen over het te ontvangen bedrag lopen uiteen van 900 miljoen euro tot 1,3 miljard euro.  Dat betekent 12 tot 17 euro per aandeel.

Analisten van ING zitten aan de onderkant van deze range met hun verwachting, maar denken dat de laatste resultaten van de bakkerijtak de verkoopopbrengst met circa 75 miljoen euro oftewel 1 euro per aandeel kan stutten.

Met de verkoopopbrengst kan CSM schulden aflossen en zich uitsluitend richten op de overblijvende biotech onderdelen. Ook zal het een deel van de opbrengst naar de aandeelhouders terugsluizen.

Sinds het verkoopbericht is de beurskoers gestegen van 11 euro tot boven de 17 euro. Daarmee lopen beleggers al aardig vooruit op een goede afloop, temeer omdat de prestaties van de nieuwe kernactiviteit Purac tegenvallen.

Cijfertjes
Het bedrijf uit Diemen boekte over het vierde kwartaal een omzet van 855 miljard euro, in lijn met marktverwachtingen. De autonome groei bedroeg 2,5 procent, wat uitgesplitst kan worden in 2 procent hogere prijzen en een half procent extra volume.

Bemoedigend is de autonome groei van 3,6 procent bij de Europese bakkerijtak. Na de stevige volumedruk eerder dit jaar is nu sprake van groei van 2,2 procent. Ook de autonome groei van 2,8 procent bij de Amerikaanse bakkerijdivisie mag er zijn. Dissonant is Purac dat autonoom 1,1 procent krimp aantekende

Het bedrijfsresultaat exclusief herstructureringskosten steeg in het vierde kwartaal met een fraaie 40 procent tot 56,3 miljoen euro.

Zowel de Europese als de Amerikaanse bakkerijdivisie boekten flink hogere resultaten. Uiteraard hebben kostenbesparingen hierbij geholpen.

Purac valt flink uit de toon met een afname van het bedrijfsresultaat van bijna een derde tot 7,5 miljoen euro. Ook over geheel 2012 laat Purac een lager resultaat zien.

CSM 2.0
Wat het nieuwe veel kleinere maar veel winstgevendere CSM 2.0 waard is valt lastig in te schatten. CSM pretendeert vooraanstaande posities in te nemen, maar de concurrentie neemt ook snel toe en de resultaten staan onder druk.

Dat neemt niet weg dat de som der delen van het huidige CSM door analisten over het algemeen nog altijd hoger wordt ingeschat dan de huidige marktwaarde.


Gerelateerde artikelen

Ongekend protest aandeelhouders Corbion tegen bonustoekenning
01-07-2014

Aandeelhouders van Corbion hebben zich massaal uitgesproken tegen een door…

Lees verder

Forse afscheidscadeautjes bestuurders Corbion
12-05-2014

Doen waarvoor je bent ingehuurd en daar een bonus voor ontvangen. Het leek…

Lees verder

Corbion rondt inkoopoperatie af
13-11-2013

Corbion (voorheen CSM) heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgero…

Lees verder

Goede start voor Corbion
07-08-2013

Corbion, het voormalige CSM, is nog vol in verbouwing. De cijfers over het …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}