VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unibail-Rodamco presteert sterk, maar verliest succesvolle topman

De man achter succes van Europa's grootste vastgoedfonds houdt het na acht jaar voor gezien. Zijn opvolger bij Unibail-Rodamco krijgt de leiding over een onderneming die er uitstekend voor staat.

Unibail-Rodamco is Europa's grootste en één van de best presterende vastgoedondernemingen. De man achter succes houdt het na acht jaar voor gezien. Zijn opvolger krijgt de leiding over een onderneming die er uitstekend voor staat.

Guillaume Poitrinal is pas 37 jaar als hij in 2005 aan het roer komt van het Franse Unibail. Hij werkt op dat moment al tien jaar voor de vastgoedonderneming.

Onder zijn leiding wordt de op dat moment puur Franse speler omgevormd tot een vastgoedonderneming die in twaalf Europese landen actief is.

Hij maakt Unibail marktleider in Europa en nummer drie van de wereld. Belangrijke gebeurtenis in de groeistrategie is de overname van Rodamco Europe in 2007.

Niets te klagen voor aandeelhouders
De strategie van Poitrinal legt beleggers geen windeieren. De aandelenkoers groeit onder zijn bewind aan van 93 euro naar 175 euro en ondertussen wordt 80 euro aan dividenden aan aandeelhouders uitgekeerd. Een jaarlijks rendement van 15,1 procent resteert.

Aanzienlijk beter dan de algemene aandelenmarkt (de Franse beursgraadmeter CAC40 plust 3,3 procent) of de Europese vastgoedmarkt (de vastgoedindex EPRA steeg jaarlijks 4,5 procent).

Opvolger al in huis
De opvolger van Poitrinal werd door hemzelf twee jaar geleden al binnengehaald. Christophe Cuvillier is de huidige Chief Operating Officer en is de afgelopen twee klaar gestoomd om het stokje over te nemen van Poitrinal.

Hij staat voor een geweldige uitdaging om de prestaties van zijn voorganger te evenaren. De doelstellingen voor de nabije toekomst zijn in ieder geval duidelijk.

Concrete winstverwachting
Unibail-Rodamco is zelfverzekerd over de toekomst. Welke andere onderneming durft in het huidige economische klimaat al een concrete winstverwachting voor dit jaar af te geven?

De Frans-Nederlandse onderneming stelt zich voor 2013 een winststijging per aandeel tot doel van minimaal 5 procent. Voor de periode daarna moet de winst per aandeel groeien naar 14 euro in 2017.

Sterke prestaties in 2012
Dat is een jaarlijkse stijging van 7,8 procent ten opzichte van de 9,60 euro per aandeel die het over het afgelopen jaar boekte. Zo bleek bij de presentatie van de jaarcijfers. De winst groeide in het moeilijke vastgoedjaar 2012 met 6,7 procent. Maar dat was niet de enige sterke prestatie.

Ondanks de economische tegenwind en uitzonderlijk moeilijke omstandigheden op de Europese vastgoedmarkt wist Unibail-Rodamco de waarde van de vastgoedportefeuille te laten stijgen, een plus van 4,8 procent naar 29,3 miljard euro.

De waardestijging werd voor een belangrijk deel gesteund door hogere huurinkomsten. Deze stegen met 4,8 procent tot 1,3 miljard euro. Op nieuwe en verlengde huurcontracten wist Unibail-Rodamco een 21,4 procent hoger tarief te bedingen.

Daarnaast bleven de winkelcentra in trek onder huurders, want de leegstand bleef beperkt tot slechts 2,1 procent. Dat is weliswaar 20 basispunten hoger dan eind vorig jaar, maar vergeleken met veel concurrenten een luxepositie.

Forse waardering
Beleggers hebben alle vertrouwen in de onderneming. Waar veel andere vastgoedondernemingen onder hun intrinsieke waarde noteren, kent Unibail-Rodamco een premie. De koers is de afgelopen maanden gestaag opgelopen richting 176 euro, terwijl de intrinsieke waarde per aandeel eind 2012 151,10 euro bedroeg.

Dat betekent een premie van 16,5 procent. En dat is royaal, vergeleken met concurrenten maar ook in historisch perspectief voor Unibail-Rodamco zelf.

Daarnaast is het dividendrendement van 4,5 procent (over 2012 wordt een dividend van 8,40 euro voorgesteld) ogenschijnlijk aantrekkelijk, maar ook hier geldt dat het in vergelijking met concurrenten en het verleden bescheiden is.

Unibail-Rodamco is één van de best presterende en degelijke Europese vastgoedondernemingen.

Aan die kwaliteit hangt inmiddels echter wel een fors prijskaartje, want de aandelen ogen eerder overgewaardeerd dan ondergewaardeerd. Aan de nieuwe topman Cuvillier om het tegendeel te bewijzen.




Gerelateerde artikelen