VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech zwaar onderuit door mogelijke fraude in Polen

Imtech verraste beleggers met de mededeling minimaal 100 miljoen euro te moeten afboeken op Poolse projecten. Convenanten op leningen worden doorbroken en beleggers kunnen fluiten naar het dividend over 2012.

De geplande publicatie van de jaarcijfers en de aandeelhoudersvergadering worden uitgesteld.

Een dag voor de publicatie van de jaarcijfers zegt Imtech “ernstig gedupeerd te zijn door achterblijvende financiering van haar grootste opdrachtgever in Polen en mogelijke onregelmatigheden bij projecten van Imtech in Polen.”

Imtech meldt een afwaardering van 100 miljoen euro, maar dat is wel een minimum bedrag. De exacte omvang van de schade zal nog moeten blijken en wordt onderzocht door Imtech. Hoewel de precieze omvang niet bekend is, zijn de gevolgen voor de onderneming en haar aandeelhouders groot. Zoveel is wel duidelijk.

In control en vele andere vragen
De centrale vraag die de mededeling van Imtech oproept is of Imtech nog wel in control is, oftewel weet wat er bij haar dochterondernemingen afspeelt. Eén zin uit het persbericht is dan ook veelzeggend: “Onregelmatigheden bij deze en andere projecten van Imtech in Polen worden niet uitgesloten.” En hoe zit het bij de activiteiten in andere landen?

Ontdekking van de onregelmatigheden met het project is ‘zeer recent’, aldus Van der Bruggen. De vraag is of de ontdekking bij het Poolse management al eerder werd gedaan, maar onder de pet gehouden.

En hoe kan het überhaupt dat een dag voor de publicatie van de jaarcijfers blijkt dat de jaarrekening niet eens kan worden opgesteld, vanwege onregelmatigheden bij een dochter?

Van der Bruggen hoopt op een doorstart van het Poolse project, als zich een andere financier meldt. Maar onduidelijk is wat er gebeurt met het project als dat niet het geval is en wat de gevolgen daarvan zijn voor Imtech als dit inderdaad niet gebeurt. Vragen waar de VEB en beleggers zo snel mogelijk een antwoord op willen hebben.

Convenanten gebroken
De afwaardering zorgt er voor dat Imtech eind 2012 in ieder geval niet aan haar bankafspraken kan voldoen. Met de kredietverschaffers is afgesproken dat de nettoschuld niet meer dan 3 maal de EBITDA (bedrijfsresultaat) mag bedragen en de rentedekking, het aantal keren dat met de EBITDA de rente kan worden betaal, in ieder geval 4 moet zijn. Imtech zal in overleg treden met de banken die leningen hebben verstrekt over de gevolgen.

Die gesprekken beginnen direct. Ongetwijfeld zal daarbij het verzoek van Imtech komen om tijdelijk onder de gesproken convenanten te mogen opereren. Het is de vraag of banken die vrijgeleide willen geven.

Dat het breken van de afspraken geld gaat kosten, in de vorm van een hogere rente, lijkt het meest voor de hand liggende scenario. Hoeveel dat precies zal zijn kon de in april afzwaaiende topman Van der Bruggen niet zeggen.

Geen dividend
Aandeelhouders zullen in ieder geval kunnen fluiten naar hun winstuitkering over 2012. De onderneming stelt dat over 2012 naar verwachting geen dividend wordt uitgekeerd. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Imtech in de huidige situatie het geld dat voor een dividenduitkering nodig is, kan missen.

De afwaardering verzwakt de balans flink en Imtech zal die zo snel mogelijk willen herstellen. Uitstroom van liquide middelen is daarom uit den boze. Een aandelenemissie zou eerder voor de hand liggen, maar topman Van der Bruggen sloot die optie voorlopig uit.

Uitstel jaarcijfers en aandeelhoudersvergadering
Aangezien de exacte omvang van de schade niet bekend is, kan Imtech de jaarrekening over 2012 niet opstellen. Hierdoor wordt de publicatie van de jaarcijfers, die een dag later op de agenda stond, en de aandeelhoudersvergadering van 3 april tot nader orde uitgesteld.

Grootste order ooit
De afboeking heeft betrekking op een drietal projecten voor het avonturenpark Adventure World en een project voor energieopwekkende biocentrales in Warschau. De vooruitbetaling op deze projecten blijken niet ter beschikking te staan voor Imtech, omdat de opdrachtgever de financiering niet rond heeft.

Het lijkt erop dat het Poolse management heeft geveinsd dat het geld al binnen was, maar dat blijkt niet het geval.

De order voor het avonturenpark was de grootste order in de geschiedenis van Imtech en had een waarde van 680 miljoen euro ooit. Het betrof het complete projectmanagement, alle technische oplossingen en civiele constructie, inclusief het management van de betrokken onderaannemers.

Destijds zei Van der Bruggen dat het project een belangrijke referentie zou vormen voor Imtech, maar het avontuur pakt nu volledig verkeerd uit.

Jarenlang een groeibriljant
De technisch dienstverlener uit Gouda staat bekend om haar agressieve groei, onder andere door vele overnames, in de afgelopen jaren. Met de precisie van een Zwitsers uurwerk worden beleggers geïnformeerd over nieuwe opdrachten. Veel positieve geluiden klinken overwegend door in de persberichten die de onderneming de wereld instuurt.

Het persbericht over de cijfers van het eerste van het jaar vermeldt nog: “goede eerste helft 2012, groei ondanks moeilijke marktomstandigheden; EBITA +12%, opbrengsten +14%, orderportefeuille +13%, winst per aandeel +8”.

Jarenlang geldt Imtech dan ook als groeibriljant op de Nederlandse beurs. Niet alleen in de ontwikkeling in de resultaten, ook de aandelenkoers ontwikkelt zich navenant.

Eerste haarscheuren
De eerste haarscheuren komen echter bij de trading update over het derde kwartaal. Imtech maakt dan bekend dat het een goodwill afboeking op de Spaanse activiteiten moet doen. Daarnaast kondigt de onderneming een reorganisatie aan bij haar Marine divisie en de activiteiten in de Benelux en Spanje.

Het ontslag van 900 medewerkers en een last van 50 miljoen euro is het gevolg. Maar, zo meldt de onderneming, de orderportefeuille groeit door en vormt de opmaat voor verdere groei in 2013.

De publicatie in november vorig jaar van een kritisch analistenrapport van ABN Amro over een ontsporend werkkapitaal voor de Duitse activiteiten zet beleggers tot twijfel aan. Bovendien wordt openbaar dat een aantal hedgefondsen al geruime tijd speculeert op een koersdaling van het aandeel. Zij hebben grote short posities ingenomen.

Forse koersreactie
Aandeelhouders lijken inmiddels alle vertrouwen in de onderneming te hebben verloren. Open het aandeel bijna veertig procent lager, in de loop van de ochtend nam dat verlies toe tot circa vijftig procent.

Ook analisten staan te kijken van de problemen bij Imtech. Analisten van SNS Securities noemen de waarschuwing “heel slecht nieuws”. Kepler vindt de problemen “totaal onverwacht in timing en omvang. Vooral omdat Imtech eerder heeft aangegeven het project zorgvuldig te behandelen”, aldus analist Andre Mulder. KBC noemt het nieuws “slecht voor de geloofwaardigheid van Imtech.”

En ING stelt zich de vraag of “de afboeking in Polen beperkt blijft tot het Midden-Europese land. De markten zullen denken dat het probleem groter is”, stelt ING-analist Tijs Hollestelle.

MEER IMTECH:

7 januari 2013

14 december 2012

10 december 2012

20 november 2012

30 oktober 2012

31 juli 2012

11 april 2012

7 februari 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen