VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 februari 2013

VEB vraagt Imtech om opheldering over interne controle

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na een forse afboeking heeft het vertrouwen van beleggers in Imtech een nieuwe deuk opgelopen. De VEB vraagt de onderneming in een brief om opheldering over de interne controle.

De mededeling van Imtech dat het minimaal 100 miljoen euro moet afschrijven op een Pools project heeft beleggers vertwijfeld achtergelaten.

Hoewel het bericht veel informatie bood die voor beleggers nieuw was, riep het minstens zoveel nieuwe vragen op. In een brief aan Imtech vraagt de VEB om opheldering over de gebeurtenissen en de ontstane situatie.

Een dag voor de publicatie van de jaarcijfers zegt Imtech "ernstig gedupeerd te zijn door achterblijvende financiering van haar grootste opdrachtgever in Polen en mogelijke onregelmatigheden bij projecten van Imtech in Polen."

Imtech meldt een afwaardering van 100 miljoen euro, maar dat is wel een minimum bedrag. De exacte omvang van de schade zal nog moeten blijken en wordt onderzocht door Imtech. Hoewel de precieze omvang niet bekend is, zijn de gevolgen voor de onderneming en haar aandeelhouders groot.

Imtech zal alles in het werk moeten stellen om het vertrouwen van beleggers te herstellen. Een snelle en duidelijke reactie op de gestelde vragen zal daar aan bijdragen.

Controle
De centrale vraag die de mededeling van Imtech oproept is of Imtech nog wel in control is, oftewel weet wat er bij haar dochterondernemingen afspeelt.

Eén zin uit het persbericht is dan ook veelzeggend: "Onregelmatigheden bij deze en andere projecten van Imtech in Polen worden niet uitgesloten." En hoe zit het bij de activiteiten in andere landen? De VEB wil weten hoe het is gesteld met de interne controle bij Imtech.

Meer?
Daarnaast vraagt de VEB meer duidelijkheid over mogelijk additionele afwaarderingen, waar deze van afhankelijk zijn en de hoogte ervan. Verder dient Imtech meer duidelijkheid te geven over de gang van zaken in de afgelopen periode.

Hoe en wanneer is ontdekt dat de toegezegde betalingen door de opdrachtgever feitelijk nooit zijn ontvangen? En welke maatregelen zijn inmiddels genomen om een soortgelijke situatie te voorkomen en welke maatregelen gaat de onderneming nog nemen?

Convenanten en groeiplannen
De financiële situatie roept bovendien veel vragen op nu de convenanten met de kredietverstrekkers zijn gebroken. Imtech dient zo snel mogelijk de uitkomsten van het overleg met de kredietverstrekkers te delen met beleggers.


Tot voor kort hield Imtech vast aan haar strategisch groeiplan 2015 om te komen tot een opbrengstenniveau van 8 miljard euro bij een operationele EBITA-marge tussen 6% en 7%.

Voor beleggers is het belangrijk om te weten of Imtech deze doelstellingen nog steeds haalbaar acht en of het daar voldoende financiële middelen voor heeft of wellicht een (claim)emissie overweegt.

Weg
Financieel directeur Boudewijn Gerner is inmiddels teruggetreden als financieel directeur van Imtech. 

Volgens Imtech heeft Gerner zelf aangegeven dat "een wisseling van de macht gewenst is. Dit mede gegeven de situatie waarin de onderneming zich thans bevindt."


Gerelateerde artikelen

Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
12-10-2017

Kwalificerende Imtech-aandeelhouders kunnen de komende dagen een compensati…

Lees verder

imtech schikking compensatie
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
20-06-2017

Accountant geeft goedkeurende verklaring jaarrekening af vijf maanden voor …

Lees verder

VEB imtech faillissement
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
22-07-2016

Deelnemers aan de Imtech-schikking hebben nog tot 31 juli 2016 de mogelijkh…

Lees verder

imtech compensatie
VEB en Imtech-curatoren doen samen onderzoek naar faillissement Imtech
VEB en Imtech-curatoren doen samen onderzoek naar faillissement Imtech
09-12-2015

De Vereniging van Effectenbezitters en de curatoren bundelen de krachten in…

Lees verder

VEB imtech faillissement

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}