VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Douwe Egberts haalt prominent advocaat binnen als toezichthouder

Een opvallende wisseling van de wacht bij Douwe Egberts. Cees van Lede, de man die onderzoek deed naar fraude in Brazilië, stapt op. Nieuw is advocaat Jan Louis Burggraaf, een man die zich eerder kritisch uitliet over de rol van aandeelhouders.  

Het is bijna een trend te noemen in beursgenoteerd Nederland. Advocaten die als commissaris toezicht gaan houden op beursfondsen.

Nu is de beurt aan prominent fusie- en overnameadvocaat Jan Louis Burggraaf om de vinger aan de pols te houden bij DE Master Blenders.

Randstad en Imtech deden het vorig jaar al, bestuursvoorzitter Jan Bennink van Douwe Egberts doet het nu.

De advocaat die zijn adviserende rol laat voor wat het is en in een toezichthoudende functie kruipt met meer verantwoordelijkheden.

Handen
Het vorig jaar door fraude bij de dochtermaatschappij in Brazilië getroffen koffie- en theeconcern gaat in zee met Jan Louis Burggraaf.

Burggraaf is advocaat bij het chique kantoor Allen & Overy, voormalig huisadvocaat van Bennink in diens Numico-tijd, en staat al jaren op nummer 1 op de ranglijst van dealmakers in Nederland.

Bijna iedere grote deal van de laatste jaren ging door zijn handen. KLM-Air France, Nuon-Vattenfall, TNT-UPS, Numico-Danone, Randstad-Vedior en ABN Amro met (eerst) Barclays en later het consortium bestaande uit RBS, Santander en Fortis.

Ook loodste hij kabelproducent Draka begin 2011 na een strijd met het Chinese Xinmao in de armen van het Italiaanse Prysmian.

Beschermheer
In interviews toont Burggraaf zich kritisch over aandeelhouders.

Zo liet hij in een vraaggesprek met de Volkskrant optekenen dat de macht van aandeelhouders "te ver (is) doorgeschoten, waardoor het Nederlandse bedrijfsleven disproportioneel kwetsbaar is geworden."

Volgens de advocaat is in Nederland te voortvarend meer macht aan aandeelhouders verstrekt, zonder goed naar de nadelen te kijken.

"Volgens mij hebben wij in Nederland een naïeve kijk op de werkelijkheid. We dachten dat aandeelhouders naar het belang op de lange termijn van zichzelf en het bedrijf zouden kijken, maar vergaten dat er ook andere typen aandeelhouders waren.

Anders gezegd: we hielden rekening met de good guys, maar zagen de bad guys over het hoofd,", aldus Burggraaf in de Volkskrant.

Burggraaf pleitte daarin onder andere voor terughoudendheid bij het afbreken van beschermingsconstructies. Ook was hij voorstander van een ruimer dividend voor lange termijn aandeelhouders zoals DSM in 2006 wilde invoeren (loyaliteitsdividend).

Aanvankelijk haalde de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechthof een streep door die plannen, maar zag de Hoge Raad vervolgens geen bezwaar. DSM voerde het omstreden plannen uiteindelijk niet in.

Ook het toekennen van extra stemrecht aan trouwe beleggers om het gewicht van activistische aandeelhouders te reduceren, kon op Burggraaf's steun rekenen.

Burggraaf mag zich binnenkort overigens zelf aandeelhouder noemen.

Een commissaris bij het Amsterdamse bedrijf ontvangt minimaal 90 duizend euro per jaar, die voor een kwart moet worden omgezet in aandelen.

Van Lede weg
Burggraaf mag na diens benoeming tijdens de aandeelhoudersvergadering van 17 april aanschuiven bij commissarisvergaderingen. Huidig commissaris Cees van Lede houdt het juist voor gezien.

De nu plotseling opstappende Van Lede leidde als voorzitter van het speciale auditcomité het onderzoek naar de fraude in Brazilië.

Hij zal zich het eerste jaar op eigen benen van Douwe Egberts, na de afsplitsing van Sara Lee, ongetwijfeld anders hebben voorgesteld.

De voormalig Akzo Nobel topman en oppercommissaris van bierbrouwer Heineken was vanaf oktober 2002 al toezichthouder bij Sara Lee.

"Ik was op het einde van mijn carrière liever niet opgezadeld met dit akkefietje", liet Van Lede zakenzender RTLZ eind november na de eerste aandeelhoudersvergadering (ava) weten.

"Het heeft mijn hele vakantie in de war geschopt. Hier hadden we van te voren natuurlijk niet op gerekend: op de eerste ava een grote fraudezaak op je agenda hebben staan.

Je kunt fraude nooit helemaal uitsluiten, maar we hebben alles aanzienlijk aangescherpt en het zou me zeer verbazen als het nog een keer zou gebeuren."

LEES MEER:

10 december 2012

19 november 2012

21 november 2012

23 oktober 2012

16 oktober 2012

 11 oktober 2012

3 september 2012

28 augustus 2012

18 augustus 2012

2 augustus 2012

12 juni 2012

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen