VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

América Móvil gaat zich steviger bemoeien met KPN

Miljardair Carlos Slim gaat extra geld storten in de KPN kas. Een grote aandelenuitgifte heeft Slim niet kunnen afwenden, maar de Mexicaanse grip op KPN verstevigt behoorlijk.

Spannende onderhandelingsrondes zullen eraan vooraf zijn gegaan, maar Carlos Slim en KPN-topman Eelco Blok zijn er uit.

Slim's telecomconcern América Móvil zal ‘onder bepaalde voorwaarden' meedoen met een aandelenuitgifte die drie miljard euro uit de markt moet halen. Nog één miljard euro moet binnenstromen via de uitgifte van zogeheten hybride kapitaalsinstrumenten.

Dat kunnen bijvoorbeeld (cumulatief) preferente aandelen, een converteerbare obligatielening of een combinatie van kapitaalsinstrumenten zijn. Volgens Blok zullen die in ieder geval ‘deels als eigen vermogen mogen worden behandeld'.

Dat meldt KPN in een persbericht waarin ook de plannen voor een innigere samenwerking tussen beide partijen uit de doeken wordt gedaan.

Onderhandelingsmacht
Slim heeft momenteel een belang van 27,7 procent in de Haagse aanbieder van vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Door zijn fiat te geven aan de aandelenemissie zal dat belang op peil blijven.

Het feit dat Slim juni vorig jaar voor zijn belang nog drie miljard euro, driekwart van KPN's huidige beurswaarde, neertelde en zijn invloed nu niet zal willen opgeven, heeft ook Blok de nodige macht aan de onderhandelingstafel gegeven.

Zo is onderdeel van het gesloten pact dat Slim zijn belang niet tot meer dan 30 procent zal uitbreiden. Dat betekent in ieder geval dat KPN een volledige overname door América Móvil heeft afgewend.

En Blok zelf is daarmee ook van de schopstoel. Persbureau Bloomberg meldde vorige week dat de Mexicanen Blok het liefst zagen vertrekken.

Overnamefantasie uit koers
De overnamefantasie loopt met deze deal wel weer uit de koers. Beleggers zetten KPN, mogelijk ook vanwege de groter dan verwachte emissie, in de ochtendhandel tot ruim zeven procent lager.

Een aandeel in het voormalige staatsbedrijf noteerde zelfs onder de drie euro waarmee de beurswaarde zo rond de vier miljard euro schommelt.

Zodra KPN met de details van de claimemissie komt, naar verwachting binnen enkele weken, kan de koers nog wel eens een dreuntje krijgen. Als bedrijven bij bestaande beleggers met de pet rondgaan, zoals bij een claimemissie gebeurt, is niet ongebruikelijk om hen met korting ten opzichte van de meest recente beurskoers de nieuwe aandelen te laten kopen.

Sinds Blok begin 2011 Ad Scheepbouwer opvolgde tuimelde de beurskoers met meer dan 70 procent. Een stagnerende omzet, forse winstdaling en een aanzwellende schuldenlast (13,4 miljard euro) hakken er stevig in.

Ook is Nederland een van de weinige landen waar het aantal telecomoperators niet daalt, maar juist stijgt.

KPN kampt met hevige concurrentie van bijvoorbeeld UPC, Ziggo en Tele2.
 Mexicaans-Nederlandse overeenkomst
 - Zolang América Móvil meer dan 20 procent van de stemrechten houdt, mag zij twee commissarissen aanwijzen. Bij tien procent of meer, nog minimaal één persoon.

- Meer kruisbestuiving tussen KPN en de Mexicanen door de uitwisseling van ‘strategische ervaring en commerciële en financiële expertise'.

- Als een derde partij een bod aankondigt op heel KPN of een ‘materiële dochtermaatschappij', kunnen de Mexicanen de samenwerking opzeggen. Zo houden ze de mogelijkheid open om ook te kunnen bieden op (onderdelen van) KPN.

- De deal geldt voor onbepaalde tijd, met een opzegtermijn van twee maanden. KPN heeft zich vastgelegd om de deal in ieder geval gedurende de eerste twee jaar niet op te blazen.

Eind vorig jaar maakte KPN 1,35 miljard euro over aan de Nederlandse staatsschatkist voor een 4G-licentie. Daarmee kunnen klanten via iPhone of BlackBerry sneller mobiel internetverkeer krijgen.

Twee poppetjes
Een groter aandelenbelang zit er voor de duur voor het samenwerkingsverband dat voor onbepaalde tijd is gesloten, niet in. Maar de Mexicanen hebben wel twee zitjes in de raad van commissarissen bedongen.

Dat toezichthoudend corps van KPN bestaat momenteel uit acht personen. Volgens de huidige statuten van het concern moet de raad van commissarissen uit ten minste 5 en maximaal uit negen leden bestaan.

Minimaal een van de huidige toezichthouders zal dus moeten wijken voor de poppetjes van Slim. Dat hoeft niet met veel wapengekletter te gaan. Van vier commissarissen eindigt de zittingstermijn tijdens de aanstaande aandeelhoudersvergadering van 10 april.

Voormalig Getronics-topman Ton Risseeuw, die als president-commissaris van KPN in 2007 dat it-bedrijf nog overnam, lijkt de meest waarschijnlijke kandidaat. Risseeuw heeft er dit jaar de maximaal toegestane twaalf jaar opzitten. 

Behalve twee commissarisposten en de deal dat Carlos Slim zijn belang niet zal uitbreiden tot meer dan 30 procent, maken nog enkele afspraken deel uit van de ‘handshake' van Blok en Slim. 




Gerelateerde artikelen