VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Postbedrijf mikt op cashdividend in 2016

De vierde kwartaalcijfers van PostNL vallen niet mee. Beleggers putten moed uit nieuwe bezuinigingsplannen die de weg naar een dividend in cash moeten effenen.

Weinig opwekkende cijfers en toch de feestneus op het Damrak.

Beleggers belonen de cijfers en plannen van PostNL met een stevige koersstijging.

Aan de cijfers kan dat nauwelijks liggen. PostNL zag de winst in cash over heel 2012 uitkomen op 130 miljoen euro. Dat is conform de verwachting van het bestuur maar fors lager dan de 220 miljoen euro aan cash die in 2011 werd binnen geharkt.

Het volume in het briefverkeer daalde ruim 9 procent en de rechter bepaalde dat er tientallen miljoenen bijgestort moesten worden in het met tekorten kampende pensioenfonds. Ook moest het postbedrijf 50 miljoen euro afboeken op haar belang in TNT Express door het afketsen van de overname door UPS.

Voor volgend jaar verwacht topvrouw Herna Verhagen een schamele cashwinst van maximaal 60 miljoen euro, vanwege teruglopende volumes en een hoge kosten.

Toch zien beleggers blijkbaar lichtpuntjes. Wat kan daar de oorzaak van zijn?

1. Anders snijden, meer besparen
Misschien wel het grootste probleemdossier van PostNL is de haperende reorganisatie. In maart vorig jaar zorgde dit voor zoveel ellende met te laat bezorgde brieven dat het kostenbesparingsprogramma in de ijskast werd gezet.

De reorganisatie wordt nu herstart, in een nieuw jasje. Er blijven meer vestigingen open van waaruit de postbezorging wordt voorbereid. Ook zullen bezuinigingen meer geleidelijk ingevoerd worden.

Daardoor dreigen nu nog 450 tot 650 postbodes hun baan te verliezen, in plaats van de eerder voorspelde 2800. Er wordt wel harder gesneden in commerciële en staffuncties.

Langzamer en minder snijden, maar toch meer besparen: dat is de panacee die PostNL nu gevonden meent te hebben. En dat is opmerkelijk: PostNL heeft ogenschijnlijk vrij eenvoudig hele andere mogelijkheden gezien om de kosten verder naar beneden te krijgen.

Toch lijken beleggers vertrouwen te hebben in een beter doordachte uitrol van de reorganisatie.

2. Pakketten gaan lekker
De ellende bij de traditionele Nederlandse post overschaduwt nog wel eens de goed draaiende pakketdivisie en internationale activiteiten van PostNL.

De omzet bij de pakketdivisie steeg in het vierde kwartaal met ruim 25 procent tot 208 miljoen euro. Hoewel de overname van het Belgische trans-o-flex hier aan bij droeg, laten de cijfers zien dat de pakketjesmarkt een groeimarkt is.

Steeds meer mensen kopen wasmachines, flatscreens en smartphones via internet. Verschillende diensten van PostNL moeten er voor zorgen dat deze goederen tot aan de voordeur worden bezorgd.

Ook de internationale activiteiten, postbezorging in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland, krijgt PostNL beter op de rails. Na jarenlange verliezen in deze landen door fel te concurreren met marktleiders lijkt hier een winstgevend evenwicht bereikt. Vorig jaar realiseerden alle drie de landen bij elkaar een winst van 27 miljoen euro, tegenover een verlies van 9 miljoen euro in 2011.

Het valt daarbij op dat vooral in het Verenigd Koninkrijk (20,8 procent) en Italië (20,5 procent) de omzet in het vierde kwartaal hard steeg.

3. Terug naar cashdividend
De financiële huishouding van PostNL is zwak. Door nieuwe boekhoudregels moet vanaf dit jaar het gat in het pensioenfonds weggestreept worden tegen het eigen vermogen, waardoor de buffer negatief zal worden. Ook moeten er in de komende jaren voor honderden miljoenen obligaties afgelost worden.

Toch lijkt financieel directeur Jan Bos zich hier niet echt zorgen over te maken. De verwachting van een positieve kasstroom - 300 tot 370 miljoen euro in 2015 - en een kredietfaciliteit van 570 miljoen euro zijn voldoende om de obligaties af te lossen.

Door ingehouden winsten verwacht Bos weer een positief eigen vermogen in 2016. Het bericht van PostNL meldt expliciet dat hier geen grote aandelenuitgifte voor nodig is, een noodgreep waar sommige beleggers voor vreesden.

Sterker nog, als er geen gekke dingen gebeuren met het TNT Express belang en de rente geen rare sprongen maakt wil PostNL vanaf 2016 weer cash dividend uitkeren. Halverwege vorig jaar keerde het bedrijf enkel dividend in aandelen uit, en het slotdividend is op nul euro gezet.

Aangezien PostNL als beleid heeft driekwart van de cashwinst uit te keren en PostNL streeft naar tussen de 300 en 370 miljoen euro cashwinst gaat het om een dividend van tussen de 225 en 277,5 miljoen euro. Bij het huidige aantal uitstaande aandelen komt dat op een dividendbetaling van minimaal 56 cent en maximaal 70 cent in 2016.
2016 is ver weg.

Maar ondanks de nu oplopende koers lijken beleggers de voorspellingen van topvrouw Verhagen niet helemaal te geloven. Op een koers die maandagmiddag rond de 2 euro schommelt bedraagt het dividendrendement in 2016 liefst 28 en 35 procent. 

LEES MEER:

5 november 2012

6 augustus 2012

 17 juli 2012

 24 mei 2012

8 mei 2012

24 april 2012

20 april 2012

7 maart 2012



Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen