VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Forse claimemissie en meer onheilstijdingen bij Imtech

Imtech ligt in de kreukels. De problemen bij de technisch dienstverlener zijn nog veel groter dan gedacht. Beleggers zijn daar te laat over ingelicht. Het is in ieder geval reden om toegekende bonussen van bestuurders te heroverwegen.

Een claimemissie van 500 miljoen euro, 150 miljoen euro aan afboekingen in Duitsland en groeidoelstellingen die de prullenbak in gaan.

Van het door velen tot voor kort zo degelijke veronderstelde bouwwerk Imtech blijft weinig over.

Rem
Imtech moet helemaal opnieuw beginnen. Door de jacht op alsmaar hogere opbrengsten en winsten via het jaarlijks opslokken van zeker tien bedrijven heeft Imtech zichzelf overeten.

Door talloze acquisities kon het concern de omzet en winst jarenlang opkrikken, maar bleven de daadwerkelijke cashinkomsten daar steeds meer bij achter.

Tot 2015 zet de nieuwe topman Gerard van der Aast de rem erop. Tot die tijd zullen er geen overnames meer worden gedaan.

Alle aandacht gaat naar het aanscherpen van de interne controlesystemen (waaronder versterking financiële afdeling), een strakker projectmanagement en de kasstromen.

Slecht nieuwsshow
Het persbericht van Imtech leest als een ware slecht-nieuws-show.

In voor persberichten zeldzaam scherpe termen maakt Van der Aast gehakt van het beleid van zijn voorganger Rene van der Bruggen, die in april na veertien jaar afzwaait als bestuurder.

‘Onze financiële structuur was niet robuust genoeg. Ook zullen we onze interne controlesystemen moeten aanscherpen', aldus de nieuwe topman, die lijkt aan te geven dat Imtech jarenlang houtje-touwtje is geleid.

Emissie
Om de financiële huishouding op te kalefateren vraagt Imtech beleggers voor 500 miljoen euro aan nieuw geld. De beurswaarde van de technisch dienstverlener was voorbeurs 850 miljoen euro.

Als we rekening houden met een voor claimemissies niet ongebruikelijke korting van zo'n dertig procent waartegen bestaande aandeelhouders kunnen inschrijven op de nieuwe stukken, kan het aantal aandelen gaan verdubbelen. Op dit moment heeft Imtech 87,5 miljoen aandelen uitstaan.
 Wat de VEB vindt
-"Beleggers is een rad voor ogen gedraaid", zegt adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB in een reactie.

-"Bij Imtech werden projecten die niet lekker liepen op papier beter voorgesteld, waardoor je de verliezen later ziet."

-"Imtech wil via ons met beleggers in gesprek. Daar staan we in beginsel voor open. Maar het is nu eerst zaak dat Imtech reageert op vragen die we ze eerder hebben gesteld." 

Het geld dat beleggers bijeenbrengen sluist Imtech direct door naar de huisbanken om schulden af te lossen. De banken halen de touwtjes in het vervolg ook strakker aan.

Voortaan moet de verhouding nettoschuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat (ebitda) tussen de 1,5 en 2 uitkomen.

Van der Bruggen stond Imtech toe scherper aan de wind te zeilen met verhoudingsgetal dat maximaal op drie mocht uitkomen.

Duits trammelant
De tegenvallers bij Imtech die culmineren in de nu aangekondigde claimemissie begonnen in Polen. Daar moest het concern fors afschrijven na problemen bij verschillende projecten.

Polen leek aanvankelijk een geïsoleerd probleem. Verontrustender is dat Van der Aast nu ook in kernmarkt Duitsland serieus gerommel met cijfers en andere problemen opbiecht.

Het nieuwe management van de Duitse en Poolse activiteiten is gestuit op ‘waarderingsproblemen met projecten en debiteuren' in Duitsland die ook 150 miljoen euro zullen kosten.

Het ademt een sfeertje van creatief boekhouden en boekhoudkundige onregelmatigheden.

Bedragen die in de boeken stonden als vorderingen op klanten blijken lang niet allemaal te kunnen worden geïnd en het onderhanden werk valt kleiner uit dan Imtech eerder aangaf.

Ook zijn ‘verliezen ten onrechte naar de toekomst zijn doorgeschoven'.

Lagere prognoses
De verwachtingen voor de toekomstige winstgevendheid van de Duitse en Oost-Europese activiteiten zijn door Imtech ook maar direct verlaagd tot 4 à 6 procent.

Van der Bruggen en de eerder deze maand al vertrokken financieel directeur Boudewijn Gerner mikten op een winstgevendheid (ebita) van 6 tot 7 procent.

Bedrijfsbreed geeft Van der Aast nog geen nieuwe prognoses af, maar volgens hem is wel al zeker dat nieuwe targets gericht zijn op ‘de marges en op cash'. Aan omzetdoelen, Van der Bruggen wilde in 2015 de acht miljard euro grens doorbreken, gaat het nieuwe Imtech zich zeker niet branden.

Claw back
De heibel die Imtech de laatste maanden stapsgewijs heeft opgebiecht, is voor beleggers ook reden om te kijken naar aan bestuurders toegekende bonussen.

Volgens de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur heeft de raad van commissarissen de bevoegdheid om onterecht toegekende bonussen terug te vorderen.

Dan moet sprake zijn van variabele beloning die op basis van ‘onjuiste financiële gegevens' is toegekend.

Inmiddels is al vast komen te staan dat in de halfjaarcijfers 2012 voor een Pools project onterecht 200 miljoen euro als liquide middelen was verantwoord. Daar komen nu de te hoge in de boeken staande Duitse vorderingen bij, net als onjuist gewaardeerde projecten en het naar achter duwen van verliezen.

Van der Bruggen kreeg de afgelopen jaren jaarlijks zo'n 500 duizend euro bonus in contanten. Voor cfo Gerner was dat telkens ongeveer 250 duizend euro. 




Gerelateerde artikelen