VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bennink geeft winstwaarschuwing bij DE Master Blenders

Jan Bennink tempert na twee en een halve maand als topman van DE Master Blenders de verwachtingen voor 2013. Zowel de omzet- als de margedoelstelling worden naar beneden bijgesteld.

Tempo wilde hij maken, Jan Bennink. Daarom stuurde hij in december topman Michiel Herkemij de laan uit en nam zelf het roer in handen.

Voorlopig is het voor Bennink vooral een kwestie van terugschakelen. Doelstellingen voor winstgevendheid en omzet voor het hele jaar moeten terug.

De vraag rijst hoe realistisch de middellange termijn doelstellingen van de koffie- en theeconcern nu nog zijn. Gezien de huidige cijfers is een omzetgroei van 5 tot 7 procent en een marge van 15 tot 17 procent uit het zicht.

Cijfers verbeteren, maar niet genoeg
De omzet steeg de eerste zes maanden van het boekjaar op eigen kracht met 1,6 procent naar 1,344 miljard euro.

De omzet krabbelt hierdoor iets op vergeleken met het eerste kwartaal toen de omzet met 1,1 procent steeg, maar lang niet genoeg om aan de oude doelstellingen van het concern te voldoen.

Hoewel de onderliggende marge van DE wel verbeterde lag deze ook niet in de buurt van de oude doelstelling.

De verschillen per divisie zijn duidelijk. In het retail-segment buiten West-Europa steeg de omzet het tweede kwartaal met bijna 10 procent, terwijl er in West-Europa, goed voor bijna de helft van de omzet, juist sprake was van omzetkrimp.

De lagere prijzen die DE moest rekenen zorgen ervoor dat het stabiele volume in West-Europa teniet is gedaan.

Opvallend is dat Bennink met name in Frankrijk aanhoudende prijsdruk verwacht, terwijl dat land samen met Spanje en Australië tot nu toe juist goed presteert.

Nog minder draait het ‘out of home segment' van DE. Het gaat hier om levering van koffie aan kantoren en ketens als Douwe Egberts en Coffee Company.

Het is voor topman Bennink aanleiding om de strategie van het onderdeel nog eens onder de loep te nemen. De tak krijgt nu "onvoldoende aandacht" volgens de topman.

DE herhaalt middellange termijn doelstelling
DE Master Blenders blijft achter zijn middellange termijn operationele en omzetdoelstellingen staan. Door druk in Europa zijn omzetstijgingen van 5 tot 7 procent nu nog vergezichten.

Als alle kostenbesparingen de komende jaren worden doorgevoerd dan zou de onderliggende operationele marge uit kunnen komen op 16 procent (bij een gelijkblijvende omzet en ebit), wat in het midden van de 15 tot 17 procent range is die DE Master Blenders in de toekomst hoopt te realiseren.

Bennink denkt tegen 2015 75 miljoen euro op jaarbasis te kunnen besparen.

Een volgend afrekenmoment voor beleggers komt bij de jaarcijferpresentatie eind 2013. Dan moet Bennink laten zien 25 tot 30 miljoen te kunnen besparen; het is een van de weinige beloftes voor 2013 die DE Master Blenders voorlopig laat staan.

LEES MEER:

18 februari 2013

10 december 2012

19 november 2012

21 november 2012

23 oktober 2012

16 oktober 2012

 11 oktober 2012

3 september 2012

28 augustus 2012

18 augustus 2012

2 augustus 2012

12 juni 2012

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen