VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd ziet premie-inkomen sterk teruglopen

Delta Lloyd heeft vorig jaar bijna anderhalf miljard euro verlies geleden. De verzekeraar wijt dit zelf vooral aan de aanhoudend lage rentestand.

Maar ook de premie-inkomsten lopen sterk terug. Het dividend wordt ondanks deze tegenvallers gehandhaafd op 1,03 euro per aandeel.

Dat de lage rente gevolgen had voor de vermogenspositie is een feit waar beleggers rekening mee konden houden. Delta Lloyd waardeert zijn verplichtingen nu eenmaal tegen de geldende marktrente en die is nu laag. Lage rente maakt de contant gemaakte verplichtingen hoger.

Het eigen vermogen daalde hierdoor naar 2,3 miljard euro, van bijna 3,9 miljard eind 2011. Dat is weliswaar een papieren verlies, maar deze daling met 40 procent doet wel pijn.

Delta Lloyd zag haar bruto premie-inkomsten met 13 procent teruglopen naar 4,7 miljard euro. Bij de divisie Leven was de daling 18 procent tot 3,3 miljard euro, bij Schade waren de inkomsten stabiel op 1,4 miljard euro.

Resultaten
Het operationeel resultaat na belastingen kwam uit op 404 miljoen euro. Dat was conform de prognose van het concern zelf maar iets onder de verwachting van analisten. Delta Lloyd ligt goed op schema met de kostenbesparingen.

Operationele kosten werden in 2012 met 7 procent teruggedrongen tot 782 miljoen euro, daarmee overtreft de verzekeraar haar doelstellingen.

De posities in Zuid-Europese staatsobligaties zijn flink teruggebracht. In Franse staatsobligaties heeft Delta Lloyd nog voor ongeveer 1 miljard euro belegd, op een balanstotaal van 80 miljard euro.

De balansverhoudingen zoals de toezichthouders er naar kijken zijn wel verbeterd: de wettelijke solvabiliteit van de verzekeringsentiteiten was eind 2012 gestegen tot 212 procent, van 206 procent eind 2011. De IGD solvabiliteit op groepsniveau ging van 174 procent eind 2011 naar 177 procent.

Eind januari was deze maatstaf zelfs al opgelopen tot 185 procent. Voor de IGD solvabiliteit hanteert Delta Lloyd een minimum bandbreedte van 160 tot 175 procent van het wettelijk vereiste minimum. Zit deze solvabiliteit daaronder dan komt het dividend in gevaar.

Dividend
Dat is nu zeker niet het geval. Delta Lloyd stelt voor het dividend op 1,03 euro per aandeel te handhaven. Vorig jaar kon het dividend met 3 procent worden verhoogd maar dat lukt dit jaar dus helaas niet.

Het forse verlies, de afname van het eigen vermogen en de daling van de premie-inkomsten zijn geen goed nieuws.

Maar ondanks deze tegenvallers reageren beleggers opvallend positief: het aandeel Delta Lloyd wint vanmorgen ruim twee procent.

Een dividend van 1,03 euro op een koers van 13,40 euro geeft een rendement van 7,7 procent. Zolang dat dividend gehandhaafd kan worden is het aandeel natuurlijk een koopje.




Gerelateerde artikelen