VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 maart 2013

Imtech verwacht geen nieuwe pijn na debacles in Polen en Duitsland

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Technisch dienstverlener Imtech verwacht geen nieuwe tegenvallers te moeten melden op korte termijn. Het bestuur heeft geen afwijkingen gevonden bij andere onderdelen dan de eerder gerapporteerde takken in Duitsland en Polen.

Dat schrijft Imtech-topman Gerard van de Aast in .

Na constatering van de afwaarderingen in Polen in Duitsland heeft Imtech volgens de nieuwe topman een "quick health check" gedaan en daarbij geen afwijkingen aangetroffen. Verder onderzoek in dit kader acht het concern niet nodig.

Op 4 februari met de mededeling dat het "minimaal 100 miljoen euro" moest afschrijven door problemen in Polen. Drie weken later moest de technisch dienstverlener melden dat er niet 100 miljoen maar 150 miljoen afgewaardeerd moest worden in Polen.

En ook in Duitsland werden onregelmatigheden in de boekhouding aangetroffen die opnieuw om 150 miljoen aan afboekingen rechtvaardigden. Eerder geformuleerde groeidoelstellingen konden naar de schroothoop, een overbruggingskrediet van banken en nieuw geld van aandeelhouders moet Imtech overeind helpen.

Een week eerder
Een week voor de onheilstijding van 4 februari krijgt het bestuur van Imtech voor het eerst lucht van mogelijke malversaties in Polen toen het bezig was de boeken voor dat onderdeel te sluiten voor 2012.

Veel aandacht gaat uit naar het project . Imtech had diverse opdrachten voor bij de bouw van dit ambitieuze project verworven, was aan het werk gegaan maar heeft een groot deel van de afgesproken vooruitbetaling niet ontvangen, terwijl deze wel in de boeken verwerkt waren.

Imtech besluit om KPMG een onderzoek te laten doen. De accountant brengt het bestuur op zondag 3 februari op de hoogte van zijn bevindingen. Dat is voor Imtech aanleiding om een dag later, voorbeurs, naar buiten te treden.

Inmiddels is een diepgaand onderzoek gestart naar de onregelmatigheden in Polen. Daarbij zijn twee advocatenkantoren en Ernst&Young betrokken.

Of de bouw van het pretpark in Polen nog wordt hervat is onduidelijk. Imtech is in zijn afwaardering uitgegaan van het zwartste scenario: definitieve stopzetting.

Behoudt salaris
Behalve diepgaand onderzoek en strengere interne controle heeft Imtech in de nasleep van de debacles in Polen en Duitsland het verantwoordelijke management in die landen de laan uitgestuurd.

Financieel directeur Boudewijn Gerner trok zelf zijn conclusies, zo schrijft Imtech. Volgens topman Van de Aast gaf Gerner aan dat een nieuwe CFO gewenst was om de financiële herstructurering uit te voeren.

Eerder liet Imtech weten dat het vertrek van CFO Gerner geen verband hield met de problemen in Polen. Daar lijkt het nu van terug te komen. Zonder deze problemen zou Gerner zijn contract tot 2014 hebben uitgediend, schrijft het concern.

Boudewijn Gerner zal tot eind dit jaar als adviseur ter beschikking staan van Imtech. Daarbij houdt hij recht op zijn reguliere basissalaris van 490.000 euro.


Gerelateerde artikelen

Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
12-10-2017

Kwalificerende Imtech-aandeelhouders kunnen de komende dagen een compensati…

Lees verder

imtech schikking compensatie
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
20-06-2017

Accountant geeft goedkeurende verklaring jaarrekening af vijf maanden voor …

Lees verder

VEB imtech faillissement
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
22-07-2016

Deelnemers aan de Imtech-schikking hebben nog tot 31 juli 2016 de mogelijkh…

Lees verder

imtech compensatie
VEB en Imtech-curatoren doen samen onderzoek naar faillissement Imtech
VEB en Imtech-curatoren doen samen onderzoek naar faillissement Imtech
09-12-2015

De Vereniging van Effectenbezitters en de curatoren bundelen de krachten in…

Lees verder

VEB imtech faillissement

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}