VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN betaalt relatief veel voor hybride obligaties

KPN is tevreden over de uitgifte van in totaal 2 miljard euro aan hybride obligaties. Maar de prijs die het telecomconcern betaalt is hoger dan bijbranchegenoten.

Het telecombedrijf heeft donderdag 600 miljoen dollar opgehaald met een derde en laatste uitgifte. Eerder deze maand werd al 1,1 miljard euro en 400 miljoen Britse pond geleend.

Met de emissie verlicht KPN zijn financiële positie. Dit soort leningen schurkt namelijk tegen het eigen vermogen van een onderneming aan. In geval van een faillissement komen deze obligatiehouders als een van de laatsten aan de beurt.

Bovendien hebben bedrijven, afhankelijk van hun financiën, de mogelijkheid om rentebetalingen te laten lopen.

1 miljard
Om deze reden worden hybride obligaties over het algemeen voor de helft als kapitaal geteld. In het geval van KPN draagt deze emissie dus 1 miljard euro bij aan een vermogensversterking van in totaal 3 miljard euro. De rest moet later dit jaar uit een aandelenemissie komen.

De twee zijn emissies aan elkaar gekoppeld. Als de aandelenemissie niet doorgaat, wat niet waarschijnlijk is, stijgt de rente op de hybride obligaties automatisch met 5 procentpunten. Volgens kredietbeoordelaar Moody's zal KPN de leningen dan meteen aflossen.

Meer dan concurrenten

Financieel topman Eric Hageman van KPN zei vrijdag ‘meer dan tevreden' te zijn met de interesse van investeerders. De dollarleningen waren flink overtekend en KPN betaalt ‘slechts' 7 procent rente, waar het eerst rekende op 7,5 procent.

Maar is deze tevredenheid wel helemaal op zijn plaats? De rente op de euro- en pondleningen is met respectievelijk 6,125 en 6,875 wat lager. Maar vergeleken met andere emissies is dit niet extreem weinig.

Telekom Austria, dat een kredietrating heeft die min of meer overeen komt met die van KPN, leende in januari 600 miljoen euro tegen 5,625 procent. En dit is een lening met een eeuwige looptijd, terwijl die van KPN over zestig jaar moet worden afgelost.

Toegegeven, het Oostenrijkse bedrijf is voor bijna een derde in handen van de staat. Maar dat Oostenrijk hybride obligatiehouders gaat redden als het bedrijf in de problemen komt lijkt niet waarschijnlijk.

Telecom Italia haalde eerder deze maand 750 miljoen euro uit de markt tegen 7,787 procent. Maar daarbij speelt natuurlijk wel mee dat Italië op dit moment nou niet het meest stabiele land van de eurozone is.

Mode
Hybride obligaties zijn op dit moment in de mode. Investeerders die zoeken naar rendement steken hun geld graag in dit soort instrumenten. Het totale emissiebedrag is dit jaar tot nu toe al groter dan in heel 2012.

In deze goed lopende markt heeft KPN geen moeite gehad om een graantje mee te pikken. Maar het zit wel aan de bovenkant wat betreft rentepercentages. Dit zegt wel iets over hoe investeerders aankijken tegen de financiële positie van het concern.




Gerelateerde artikelen