VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Balansproblemen hebben SBM Offshore geen opdrachten gekost

Een paar hoofdpijnprojecten heeft afgelopen jaar flinke gaten geslagen in de balans van SBM Offshore. Toch kon het concern gewoon blijven meedingen naar grote opdrachten.

SBM Offshore kon vorige maand melden dat het een opdracht had binnengesleept ter waarde van circa 3,5 miljard dollar.

Het was de grootste opdracht ooit voor de bouwer van boorplatformen en een welkome verrassing voor beleggers die het de afgelopen jaren flink voor de kiezen kregen.

Afwaarderingen en voorzieningen op twee hoofdpijnprojecten hakten er de laatste twee jaar zorgden voor grote verliezen, die nu weer aangezuiverd moet worden door aandeelhouders.

Op dividend hoeven ze voorlopig niet te rekenen. De winstuitkering over 2012 en 2013 zijn al geschrapt.

Geen last
Ondanks de problemen is SBM afgelopen tijd dus succesvol gebleken bij het aantrekken van nieuwe orders. In de branche waarin het concern opereeert gaat het dan om projecten van honderden miljoenen of meer. Een opdracht meer of minder is kan het verschil betekenen tussen jaarwinst en –verlies.

De relatief zwakke financiele positie van SBM heeft het concern niet gehinderd bij het aantrekken van nieuw werk, zo liet het concern weten op vragen van beleggers tijdens de recente jaarvergadering. Als de balans een issue was geweest dan had het concern hulp gevraagd aan aandeelhouders.

Vooruit
Inmiddels durft SBM weer optimistisch te zijn. Veel olievelden raken leeg, terwijl tegelijkertijd de vraag naar olie structureel toeneemt. Hierdoor moeten de grote oliemaatschappijen steeds verder in zee op zoek naar nieuwe oliebronnen.

Dat betekent mogelijk forse inkomsten  voor SBM Offshore dat dan wel kritischer zal moeten zijn op risico’s en marges. 


SBM heeft daartoe maatregelen getroffen. In het afgelopen jaar is 44% van het hoogste management vervangen en zijn biedingsprocedures aangescherpt. Er komen geen lijken meer uit de kast zo verzekerde het bestuur van SBM tegenover beleggers.




Gerelateerde artikelen