VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Neways weet maar niet aan te haken bij grootste klant ASML

Terwijl de koers van ASML, Neways grootste klant, record naar record breekt, zakt de beurswaarde van het kleine elektronicabedrijf alleen maar verder weg.

Na een uiterst zwak verlopen tweede helft van 2012 ziet Neways verbetering. Het orderboek is dikker, maar het bedrijf is nog altijd verlieslatend.

Geen gemakkelijke tijden dus voor de onderneming die nog maar over een beurswaarde van 40 miljoen euro beschikt. Eind 2008 was dat nog 125 miljoen euro.

ASML, de grootste klant, heeft over die periode zijn beurswaarde juist vier keer over de kop zien gaan tot ruim 23 miljard euro.

Onderbezetting kost geld
Door de aanhoudende economische en politiek onzekerheid stellen klanten hun planning regelmatig bij en dat kost Neways veel geld.

Het zijn vooral de grote fluctuaties in de vraag die tot onderbezetting en nettoverliezen leiden.

Neways werkt er hard aan hier minder gevoelig voor te worden, maar als toeleverancier zal het hier kwetsbaar voor blijven.
 
Zo heeft het de productie gedeeltelijk opnieuw ingedeeld; het zorgt voor een forse reorganisatielast van netto 2,8 miljoen euro. Het bedrijf verwacht echter dat de jaarlijkse besparing ongeveer gelijk zal zijn aan dit bedrag en vanaf dit jaar al zichtbaar zullen zijn.

Eerstekwartaal rapport
Neways zag de omzet in het eerste kwartaal met 13 procent terugvallen tot 63,8 miljoen euro.

Helaas geeft de onderneming geen inzage in de ontwikkelingen per sector maar aangenomen mag worden dat het beeld redelijk gelijk is aan eind vorig jaar

Een stijgende afzet in de industriële en medische sectoren werd toen teniet gedaan door een teruglopende vraag in de halfgeleider-, defensie- en telecomsector.

De grootste klap zat vorig jaar bij de halfgeleiders (chips), waar de omzet met ruim 13 procent terugliep. De chipsector is nog altijd goed voor ruim een kwart van de totale omzet van Neways.

Naast ASML bedient het hier grote spelers als ASMI en Fei. Hoewel de chipmarkt het laatste halfjaar in een dip zit, valt op dat Neways vooral meebeweegt naar beneden en vorig jaar te weinig profiteert van oplevingen.

Spreiding nog geen groot succes
Het kleine elektronicabedrijf probeert al jaren de afhankelijkheid van de cyclische chipmarkt terug te brengen.
Dat is op zich wel gelukt, maar expansie naar de robuuster geachte defensie sector draait toch uit op een deceptie.

Door overheidsbezuinigingen staat de omzet hier al langere tijd flink onder druk. Ook in de medische sector staan budgetten onder druk, maar weet Neways wel meer af te zetten.

Vooruitzichten troebel
Het tweekoppige bestuur, Vincent de Bok en Huub van der Vrande, ziet de komende maanden geen duidelijke verbetering van de markt.

Het optimaliseren van de capaciteitsbezetting en flexibilisering van de organisatie blijven dan ook grote aandacht vragen van het management.

Begin vorig jaar liet de onderneming de marge-doelstelling van 7 procent los, wat gezien deze prestaties geen overbodige zet is gebleken. Vorig jaar kwam de marge niet verder dan 0,9 procent.




Gerelateerde artikelen