VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nog meer tegenvallers bij Imtech

Een forse ontslagronde, moeilijke marktomstandigheden, meer afwaarderingen en vertraging in een onderzoek naar eerdere problemen. De ellende voor Imtech is nog niet voorbij.

De resultaten over 2012 heeft Imtech nog niet naar buiten gebracht, maar cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar zijn er al wel. Daaruit blijkt dat de ellende nog niet achter de rug is voor de technisch dienstverlener.

Imtech moet bezuinigen door druk op de resultaten in het eerste kwartaal. Het concern heeft last van de moeilijke marktomstandigheden.

Bovendien hebben problemen in Duitsland en Polen klanten, leveranciers, medewerkers en financiers onzeker gemaakt.

Er gaan 1.300 arbeidsplaatsen verloren in een bezuinigingsoperatie die 80 miljoen gaat kosten. De maatregel moet de concurrentiekracht verbeteren en de capaciteit in lijn brengen met de marktomstandigheden.

Of en hoeveel de reorganisatie op termijn moet opleveren laat de onderneming niet weten.

Behalve moeilijke omstandigheden nu worstelt Imtech fors met het eigen verleden. Onregelmatigheden in Duitsland dwongen het bedrijf al eerder tot een afwaardering van 150 miljoen vanwege moeilijk te innen rekeningen, ten onrechte naar de toekomst doorgeschoven projectverliezen en onderhanden werk.

Verdere controle levert nu een extra afwaardering van 70 miljoen op.

Vertraging forensisch onderzoek
Naar aanleiding van de grote problemen bij activiteiten en Duitsland gaf Imtech eerder opdracht tot een forensisch onderzoek. De uitkomsten daarvan laten langer op zich wachten dan gedacht, waardoor ook de jaarcijfers over 2012 later worden gepubliceerd.

Eerder ging Imtech uit van publicatie voor eind april en dat zal nu begin juni zijn. De uitkomsten van het onderzoek en de jaarresultaten over 2012 worden op 28 juni tijdens een aandeelhoudersvergadering besproken.

Cijfers 2011 herzien
Opvallend is dat voor Imtech eerder nog niet duidelijk was over welke periode de misstanden in Duitsland betrekking hadden. De mogelijkheid dat de problemen niet alleen in 2012, maar ook in de jaren daarvoor speelden, wordt nu bewaarheid.

Een deel van de afwaarderingen in Duitsland heeft betrekking op eerdere jaren en als gevolg daarvan worden de cijfers over 2011 herzien.

Tot slot lijkt ook de aangekondigde claimemissie later dan gepland plaats te gaan vinden. De op moet brengen, zou eerst worden afgerond voor de zomer. Nu spreekt Imtech over afronding in de zomer.

Tijd is geld
Het is bemoedigend dat de liquiditeitspositie stabiel is en dat Imtech vaart maakt met de invoering van een nieuw en beter besturingsmodel en het instellen van bijvoorbeeld de Interne Accountants Dienst.

Toch zal de onderneming ook haast moet maken met de afronding van het forensische onderzoek.

Pas wanneer de onderste steen boven is, kan worden gewerkt aan het herstel van vertrouwen in de onderneming.

Tot die tijd houdt de onzekerheid zijn weerslag op de dagelijkse gang van zaken en blijven de resultaten extra onder druk staan.




Gerelateerde artikelen