VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING versnelt voorbereidingen beursgang Europese verzekeringstak

De ontrafeling van ING gaat een nieuwe fase in. De bank-verzekeraar versnelt na de beursgang van de Amerikaanse verzekeringspoot de afsplitsing van zijn Europese verzekeraar.

Dat stelde de in oktober vertrekkende ceo Jan Hommen bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers.

Hommen gaat tijdens de laatste maanden van zijn bestuursvoorzitterschap in volle vaart door met het verkopen van onderdelen om de staatssteun terug te betalen en de kapitaalbuffers te verhogen.

De volgens de ceo en zijn financiële man Patrick Flynn ‘succesvol’ verlopen beursintroductie van de Amerikaanse pensioen- en levensverzekeraar smaakt naar meer.

1 miljard and counting
De beursintroductie leverde ongeveer een miljard euro op. Slechts een tranche van 25 procent is nu naar de beurs gebracht. De opbrengst kan dus nog oplopen, doordat begin november van dit jaar de zogenaamde lock-up periode eindigt en ING vrij is om de resterende aandelen van de hand te doen.

Net als de Amerikaanse pensioen- en levensverzekeraar van ING, zal ook het Europese deel in etappes via een beursgang worden afgestoten.

Nationale Nederlanden maakt daar een prominent onderdeel van uit.

Harde voorwaarde
Zoals de vlag er nu bijhangt, moet die medio volgend jaar zijn beslag krijgen. “Maar ook alle andere opties houden we open”, aldus Flynn die “de controle over het lot van ING in eigen handen wil houden.”

ING sluit ook een zogeheten spin-off niet uit, waarbij de aandelen in het af te splitsen bedrijf in handen komen van bestaande aandeelhouders.

De verkoop van alle verzekeringsactiviteiten is een harde voorwaarde die de Europese Commissie heeft gesteld aan de goedkeuring van de staatssteun die ING in 2008 ontving om in de kredietcrisis het hoofd boven water te houden.

Uiterlijk in 2018 moet dat proces zijn afgerond. In een vraaggesprek met persbureau Reuters zei Flynn dat het nog te vroeg was om te spreken over een versnelde terugbetaling van de ontvangen staatssteun van 10 miljard euro.

“We hebben ons vastgelegd op drie terugbetaalmomenten. Dat is in november van dit jaar, in maart 2014 en in mei 2015.” Tot nu toe heeft ING 10,2 miljard euro overgemaakt aan het ministerie van Financiën, waarvan 2,4 miljard euro aan rente en boetes.

Kader: Drie goede eerste maanden in 2013 voor ING   
De nettowinst steeg van 728 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2012 naar 1,8 miljard euro nu. Hier zat wel een boekwinst in van 940 miljoen euro in, behaald op de verkoop van vooral Aziatische verzekeringsonderdelen.

Vooral het bankonderdeel draaide sterk. Door een verbetering van de rentemarge, het verschil in rente tussen in- en uitgeleend geld en kostenbesparingen verbeterde de winst van het concern.

De cost-to-income ratio, een veel gebruikte efficiencymaatstaf voor banken, verbeterde naar 55,2 procent en klimt steeds dichter in de buurt van de doelstelling van 50-53 procent in 2015.

De kernkapitaalratio (core tier 1) steeg van 11,9 procent naar 12,3 procent, boven de eigen doelstelling van 10 procent. Door het ruime jasje kan het bankonderdeel 1,5 miljard euro overhevelen naar de groepskas. Daardoor neemt de double leverage, het dubbel inzetten van kapitaal voor zowel de bank en verzekeraar, af van zeven miljard tot vijf miljard euro. Voordat de splitsing kan worden afgerond, moet die double leverage naar nul.
 




Gerelateerde artikelen