VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 mei 2013

Aegon boekt flinke beleggingszeperd

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Verzekeraar Aegon heeft haar nettowinst met 61 procent onderuit zien gaan tot 204 miljoen euro. Dit komt vooral doordat Aegon verliezen maakte op instrumenten die bescherming bieden tegen dalende aandelenkoersen. Want die aandelen stegen juist, vooral in de Verenigde Staten.

Hierdoor waren de eerste kwartaalcijfers van 2013 een bittere teleurstelling voor beleggers. De onderliggende winstcijfers waren met 445 miljoen euro wel zo ongeveer als verwacht maar de tegenvallende beleggingsresultaten zorgen er vandaag toch voor dat het aandeel een flinke veer moet laten.

De totale omzet zakte een procentje en kwam uit op 1,74 miljard euro. De verkoop van levensverzekeringen daalde in de VS met acht procent door een grotere focus op winstgevendheid en prijsaanpassingen. In andere regio’s ging het beter.

In Nederland namen de verkopen met een kwart toe tot 40 miljoen euro dankzij de verkoop van pensioenproducten. Ook in het Verenigd Koninkrijk was er sprake van groei.

In totaal groeide de verkoop van nieuwe levenpolissen met 12 procent tot 499 miljoen euro. Ziektekosten- en schadeverzekeringen werden er 14 procent meer verkocht. De ‘Value New Business’,  de marktconforme waarde van de nieuwe productie nam sterk toe tot 232 miljoen euro. De beleggingszeperd kostte echter meer, maar liefst 286 miljoen euro.

Topman Alex Wynaendts roemde de voorzichtige houding van zijn bedrijf op de beurs: ‘Hiermee beschermen wij onze kapitaalpositie, in lijn met onze strategie om Aegon minder afhankelijk te maken van financiële markten.’

Dat zal wel, maar ons idee was altijd dat beleggen met enig risico in een verstandig gespreide portefeuille op de lange duur een hoger rendement oplevert. Als je voor de lange termijn belegt moet je dat op die manier doen.

Niet in aandelen willen beleggen als lange termijnbelegger is juist een risico, zeker als de kans bestaat dat de inflatie aantrekt of de economie uit een dal komt, wat in de Verenigde Staten duidelijk lijkt te gebeuren nu.

Het is een van de gouden beleggingsregels: ga niet proberen de markt te timen, want dat lukt je toch niet. Of zoals superbelegger Warren Buffett het ooit zei: ‘We continue to make more money when snoring than when active.’

En als je dan nog per se niet in aandelen wil beleggen moet je het gewoon niet doen, dan moet je de aandelen verkopen. Nu zijn er aandelen in portefeuille en hedge-instrumenten, dat lijkt toch wat omslachtig en is vermoedelijk nog duur ook.

Beleggen is niet makkelijk en Aegon heeft met haar timing de plank gewoon flink misgeslagen. Een beetje dom belegd. Geef dat dan toe.

Aegon boekte ook nog een verlies van 17 miljoen euro op hypotheekleningen, vooral in Nederland en Hongarije, waar het aantal wanbetalingen toenam. Dat is dan vergeleken met die beleggingszeperd ineens peanuts.

MEER AEGON
:

15 februari 2013

23 januari 2013

5 december 2012

8 november 2012

9 augustus 2012

29 mei 2012

10 mei 2012

17 februari 2012


Op de hoogte blijven in dit dossier?


Gerelateerde artikelen

Verkoop Aegon-activiteit mogelijk opmaat naar verdere uitverkoop
16-10-2014

Aegon maakte donderdag de verkoop van haar Canadese levensverzekeringentak…

Lees verder

Aegon krijgt moeite om zijn buffers te laten renderen
14-08-2014

Aegon ligt op schema om de financiële doelstellingen voor volgend jaar…

Lees verder

Aegon toont zich optimistisch
15-05-2014

Verzekeraar Aegon ziet de winst het eerste kwartaal stijgen. Topman Alexand…

Lees verder

“Black box” met afdekcontracten blijft nettowinst Aegon aantasten
20-02-2014

Ook in het vierde kwartaal van 2013 wist Aegon niet te profiteren…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}