VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Herstelkandidaat Ordina moet uit ander vaatje tappen

Ordina is goed bezig zich aan de eigen problemen te ontworstelen, maar wordt flink tegengewerkt door krappe overheidsbudgetten. Het is de vraag hoe het bedrijf zich hier tegen gaat wapenen.

Topman Stépan Breedveld heeft ict-diensverlener Ordina financieel een stuk gezonder gemaakt.

De beurskoers, in vijf jaar tijd versplinterd, loopt dan ook enigszins op de laatste maanden. 

Dat betekent nog niet dat de ict-diensverlener uit de problemen is. Het bedrijf haalt driekwart van zijn omzet uit de overheidsmarkt en de financiële sector. Dat zijn nou niet de meest royale klanten op het moment.

Ordina rapporteert over de eerste drie maanden van 2013 een terugkerende ebitda van 2,5 miljoen, tegen 4 miljoen euro een jaar geleden. Gecorrigeerd voor het effect van twee werkdagen minder is er min of meer sprake van een vlak resultaat.

De omzet zakte met 9 procent tot 93,9 miljoen euro. Geschoond voor die werkdagen en het wegvallen van een deel van een contract met Rabobank zou de omzet met 2,1 procent zijn gedaald.

De omzet uit de overheids/zorgmarkt steeg fractioneel met 0,7 procent en valt voornamelijk toe te schrijven aan de zorgsector. Conform de strategie weet hier aardig wat opdrachten binnen te halen.

De opleving die de overheidsmarkt in het vierde kwartaal liet zien heeft zich in het eerste kwartaal niet voortgezet. Het ging hier vooral om opdrachten van de Europese Unie, die blijkbaar ook van tijdelijke aard waren.

Toekomstbeeld
Hoewel Ordina het naar omstandigheden niet slecht doet, roept het kwartaalbericht toch vragen op over het toekomstbeeld van de onderneming en de waardering van de omvangrijke post immateriële activa op de balans.

Bij de waardering van de post immateriële activa, bijna even groot als het gehele eigen vermogen en driekwart van het balanstotaal, rekent Ordina op een toekomstige winstmarge (ebitda) van7,1 procent.

Het verschil met de huidige marge van 2,6 procent (3,9 procent gecorrigeerd voor de minder werkdagen) is erg groot. Zolang er geen zicht is op betere tijden lijken impairments onvermijdelijk.

Het is aan topman Breedveld en zijn nieuwe cfo Poots-Bijl om daar een duidelijke visie over naar buiten te brengen.

Voor een zelfstandig voortbestaan lijkt een strategie nodig die het bedrijf minder gevoelig te maakt voor de zwakke vraag naar ict-diensten in de Benelux.




Gerelateerde artikelen