VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

“Geïsoleerd incident” hield Brunel drie maanden in de greep

Het forensisch onderzoek duurde langer dan verwacht, maar voor Brunel staat het nu vast. Het gesjoemel met cijfers was een “geïsoleerd incident en een eenmansactie.”

Forensisch controleurs hebben de detacheerder tweeënhalve maand lang binnenstebuiten gekeerd. Een “wortel en tak” onderzoek, noemt topman Jan Arie van Barneveld het.

Conclusie: één enkele controller kon sinds het derde kwartaal van 2011 ongestoord zijn gang gaan en met cijfers rommelen.

Begin maart alarmeerde Van Barneveld beleggers over de ontdekking van fraude.

Ontrafelen
Sindsdien zijn gespecialiseerde accountants aan het werk geweest om de fraude te ontrafelen en te bepalen of ook bij andere Brunel-onderdelen de financiële administratie rammelde.

Volgens Van Barneveld zijn geen nieuwe onregelmatigheden aangetroffen ten opzichte van zoals enkele maanden geleden bekendgemaakt.

“Een enorme opluchting”, aldus de topman, die schuldbewust aangaf dat “de groei van Brunel en de kwaliteit van de interne controle zich parallel moeten ontwikkelen”.

De interne controle is op punten al aangescherpt en er zullen nog maatregelen volgen. “De onvermijdelijke conclusie is dat onze interne controle verzwakt is geweest en niet functioneerde zoals had gemoeten”, schrijft Van Barneveld in het net verschenen jaarverslag.

Geen functiescheiding
De belangrijkste oorzaak lag in het ontbreken van de noodzakelijke functiescheiding tussen boekhouding en controle.
De Amerikaanse controller kon kwartalen lang de verkopen met vele miljoenen opschroeven (16,8 miljoen euro), waardoor de marges hoger leken dan ze daadwerkelijk waren.

De opbrengsten waren gemanipuleerd voor de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, Tsjaad en Angola. De winst voor rente en belastingen (ebit) blijkt uiteindelijk ruim 11 miljoen lager.

Volgens Van Barneveld merkte Brunel dit pas begin 2013, maar al in 2012 kreeg hij “enkele signalen over een tekortschietende kwaliteit van de financiële afdeling in Houston”.

Vanuit de Texaanse hoofdstad Houston levert Brunel veel witte boorden voor de olie-, gas- en energiesector aan bijvoorbeeld olieconcerns als Shell en Chevron. Dat bedrijfsonderdeel heeft door de energiehausse de afgelopen jaren een spectaculaire groei laten zien.

Inmiddels is de energiedivisie goed voor een jaaromzet van 590 miljoen euro. In totaal zette de specialistische uitzender in 2012 1,24 miljard euro om. Een jaar eerder was dat nog 972 miljoen euro.    

Dure klus
In de neerwaartse winstaanpassing zitten ook de kosten voor het extra speurwerk dat KPMG gedurende tweeënhalve maand heeft verricht.

Los van de financiële aanpassingen in de boekhouding, waardoor de detacheerder net als technisch dienstverlener Imtech de definitieve jaarcijfers niet kon oplepelen, hebben de malversaties geleid tot fors hogere accountantskosten.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Brunel.

Wat Brunel precies aan KPMG heeft moeten overmaken is niet duidelijk. Wel heeft huisaccountant Deloitte, dat de jaarcijfers van Brunel al jaren controleert, grif gedeclareerd.

Voor de jaarrekeningcontrole en aanverwante diensten over het boekjaar 2012 maakte Van Barneveld ruim 1,65 miljoen euro over aan de boekencontroleurs. Een jaar eerder was dat nog de helft, ruim acht euroton.

Deloitte moest na ontdekking van de malversaties tijdelijk de pen neerleggen om KPMG haar specialistisch onderzoek te laten doen.

Snoeien in managementboom
Het kostte dus wat, maar volgens Van Barneveld kan het bedrijf nu weer opgelucht ademhalen.

De topman is inmiddels in de managementboom aan het snoeien. Mensen die de fraude hadden moeten opmerken, zijn de laan uit te sturen. In maart vertrok al financieel directeur Rob van der Hoek.

Ook stafmensen op het kantoor in Houston en hoofdzetel Amsterdam konden inrukken. In hun plaats zijn “beter gekwalificeerde mensen” gekomen, aldus Van Barneveld tegen persbureau AFN. 

“Groei”, zo zei hij vorig jaar nog in de aandeelhoudersvergadering, “is niet een kwestie van expansie of overname. De begrenzing in die groei is de mate waarin je organisatie zich daarin kan ontwikkelen.”

Profetische woorden. Driekwart jaar later bleek dat Brunel de groei organisatorisch niet te hebben kunnen bijbenen.



Gerelateerde artikelen