VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Resultaten Imtech langer onjuist dan eerder gedacht

Imtech geeft  met de publicatie van de voorlopige cijfers over 2012 een beetje inzicht in de financiële gevolgen van malversaties in Duitsland en Polen. Resultaten uit voorgaande jaren worden deels terug gedraaid.

Beleggers die wachten op de jaarcijfers van Imtech moeten nog even geduld hebben.

Maandag kwam de onderneming wel met voorlopige cijfers waaruit bleek dat het verlies over 2012 voorlopig op 226 miljoen euro uitkomt.

Of dit ook het definitieve getal is, wordt pas begin juni bekend. Dan verwacht Imtech de definitieve jaarstukken en accountantsverklaring te publiceren.

In de cijfers over 2012 zijn de afwaarderingen voor Duitsland en Polen meegenomen. Zoals eerder bekendgemaakt bedragen die 370 miljoen euro voor belasting. Van dit bedrag heeft 267 miljoen euro betrekking op 2012, 54 miljoen euro op 2011 en 49 miljoen euro op de jaren daarvoor.

Het werkelijke verlies door de afwaarderingen komt lager uit door belastingmeevallers, maar de gevolgen van de malversaties in Duitsland en Polen blijven onmiskenbaar groot.

Ook zonder de afwaarderingen zou Imtech in 2012 maar matig hebben gepresteerd. De winst voor belastingen bedraagt dan 45 miljoen euro op een omzet van 5,5 miljard euro.

Winst in 2011 fors aangepast
Imtech gaf ook meer inzicht in de aanpassing van eerder gepubliceerde cijfers. De jaarcijfers over 2011 zijn naar beneden bijgesteld omdat eerder gepubliceerde jaarrekening van 2011 "niet het vereiste getrouwe beeld" gaf.


IMTECH WIL BELEGGERS ABSOLUTE OPENHEID GEVEN
Net na het bekend worden van de voorlopige jaarcijfers stuurde Imtech de VEB een schriftelijke reactie op een . 

Het concern toont zich schuldbewust op een manier zoals bedrijven dat maar zelden doen. 

Zo erkent Imtech de stelling van de VEB dat eerder gepubliceerde cijfers geen juist beeld van de onderneming gaven. "Helaas moeten wij constateren dat die conclusie juist was", schrijven bestuursvoorzitter Van de Aast en president-commissaris Van der Meer.

Imtech laat weten "absolute openheid" van zaken en "volledige verantwoording" te willen geven over de gebeurtenissen in het verleden.
 
Publicatie van deze aandeelhouderscirculaire zal in ieder geval plaatsvinden voor de aandeelhoudersvergadering van 28 juni. 
 

Imtech verlaagt het nettoresultaat over 2011 met 54,6 miljoen euro en het eigen vermogen met 54,7 miljoen euro. Daarmee blijkt de winst in 2011 meer dan de helft minder dan eerder gerapporteerd.

De aanpassing van het eigen vermogen laat duidelijk zien dat de misstanden in Duitsland verder gaan dan 2011. Ook de resultaten van één of meerdere jaren daarvoor moeten te hoog zijn voorgesteld.

Verrassende nieuwe tegenvallers
De eerdere aangekondigde afwaarderingen in Duitsland en Polen zijn niet de enige correcties die Imtech moet maken. Het concern rept ook over herzieningen "in verband met materiële fouten uit voorgaande periodes." Gevolg: een extra schadepost van 28 miljoen euro.
 
Waar deze herzieningen voor zijn en in welk land of bedrijfsonderdeel ze vallen, maakt de onderneming niet duidelijk.

Deze nieuwe tegenvaller, ter grootte van een halve jaarwinst, toont in ieder geval aan dat de gebrekkige controlemechanismen bij Imtech niet beperkt bleven tot Duitsland en Polen maar ook door andere delen van de woekerde.  

Rapport forensisch onderzoek
Daarmee blijft er nog genoeg onduidelijk voor de belegger. Hopelijk schept het forensisch onderzoek, dat eveneens begin juni wordt gepubliceerd, meer duidelijkheid.

Voor het herstel van vertrouwen bij beleggers is het noodzakelijk dat dan volledige transparantie wordt geboden over de oorzaken en de gang van zaken die hebben geleid tot de malversaties in Polen en Duitsland.

Topman Gerard van de Aast bestempelt dat moment in ieder geval alvast als "de volgende belangrijke mijlpaal" in het herstelplan.

Van de Aast wil ook de voormalige bestuurders van Imtech laten meebetalen aan dat vertrouwensherstel. Hij heeft voormalig bestuursvoorzitter René van der Bruggen, oud-financieel directeur Boudewijn Gerner en ex-bestuurders in Polen en Duitsland gevraagd om hun bonussen over de afgelopen jaren terug te storten.




Gerelateerde artikelen