VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mogelijke beursexit kaartenmaker AND

Kaartenmaker AND is al een tijd op zoek naar manieren om van de beurs af te geraken. Het zou nu wel eens zover kunnen zijn. Het concern meldt dat een partij zich heeft gemeld voor een vorm van verregaande samenwerking.

Een partij die zich meldt voor een samenwerking: beleggers interpreteren dat al snel als een mogelijke overname.

Het aandeel AND noteert woensdag rond het middaguur op circa 2,5 euro. Dat betekent een plus van bijna 40 procent op de slotkoers van 22 mei (1,82 euro).

Er is verder nog weinig bekend, anders dat "de gesprekken zich op dit moment nog in een pril stadium bevinden, zodra er sprake is van enige concrete feiten of omstandigheden zullen wij nader berichten", vertelt het persbericht.

Bijna schuldenvrij
Dat een partij zich nu meldt is goed te verklaren. Bijna twee weken geleden meldde AND dat de omzet dit jaar boven de vier miljoen uit zal komen, net als in 2012. Ook verwacht het concern 2013 winstgevend af te sluiten.

In 2012 bedroeg de winst 1,75 miljoen euro. Tel daarbij op dat AND bijna schuldenvrij is en dat de kaartenmaker eind 2012 een bedrag van 4,2 miljoen euro op de bank had staan.

Een overnemer kan hierdoor de kas (deels) leegtrekken om de aankoopkosten te drukken. Aangezien AND eerder dit jaar verklaarde de eerste vier maanden van 2013 winstgevend af te hebben gesloten, is de kas wellicht nog wel verder opgelopen.

Nu is AND rond de negen miljoen euro waard op de beurs. Stel dat een derde partij bereid is AND te kopen voor tien miljoen euro.

Voor 5,7 keer de winst en 2,2 keer de omzet van 2012 heeft een overnemer dan een vrijwel schuldenvrije onderneming met een goed gevulde kas, waardoor zijn overnameprijs ook nog eens kan worden gedempt.

Kleintje
AND leidt al jaren een teruggetrokken bestaan op de beurs. De aanbieder van digitale kaarten is met een omzet van 4,5 miljoen euro een van de kleinste bedrijven op het Damrak.

Dat de koers al voor het door Reuters (via AND) vrijgegeven bericht 60 cent boven de slotkoers van gisteren stond, is opvallend.

Dit is een uitschieter van 30 procent wat zelfs voor een klein bedrijf als AND zeldzaam is.

Waarom AND wachtte tot iets na half elf met het drieregelige bericht is op dit moment onduidelijk.

De AFM is de koersstijging ook opgevallen. De beurswaakhond kijkt er ‘logischerwijs' naar, lieten zij eerder vandaag weten.
Gerelateerde artikelen