VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd-topman huiverig voor grote overnames

Delta Lloyd houdt vast aan de ingezette koers. De verzekeraar beperkt zich geografisch tot Nederland en België en richt haar aandacht vooral op pensioenen. Andere verzekeraars overnemen lijkt voorlopig niet aan de orde.

De sterk gefragmenteerde Nederlandse pensioenmarkt is nu voor driekwart in handen van pensioenfondsen. Naar verwachting zullen vele kleine pensioenfondsen binnen afzienbare tijd opgeslokt worden door grote broers.

Of door verzekeraars zoals Delta Lloyd.

In 2012 slaagde Delta Lloyd erin om bijna de helft van alle nieuwe pensioencontracten binnen te slepen. Wanneer de exodus van kleine pensioenfondsen echt op gang komt, hoopt de verzekeraar vol toe te slaan.

Tegelijkertijd zet Delta Lloyd in op de markt voor beschikbare premieregelingen. Uitgangspunt bij deze manier van pensioensparen is dat risico's van bijvoorbeeld tegenvallende beleggingen bij de begunstigde ligt.

Delta Lloyd is in deze markt aanwezig via BeFrank, de joint venture met Binck. Het idee is om rendement te maken door hoge volumes te draaien in deze lage marge-markt.

Appetijt om andere verzekeraars over te nemen zal beperkt zijn. Tegenover beleggers gebruikte bestuursvoorzitter Niek Hoek het adagium "Een emmer schoon plus een emmer vuil water resulteert in twee emmers vuil water.".

Beleggers hoeven voorlopig dus niet te rekenen op interesse van Delta Lloyd voor staatsverzekeraars ASR en Reaal.

Solide dividend, ondanks megaverliezen
Operationeel laat de verzekeraar zwarte cijfers zien, vooral dankzij succesvolle kostenreducties. De operationele kosten daalden naar 782 miljoen euro, terwijl die enkele jaren geleden nog 1,1 miljard bedroegen.

Door de operationele winst en de goede solvabiliteit, blijft de verzekeraar netjes dividend uitkeren.

Tegelijkertijd laat Delta Lloyd in vier van de laatste vijf jaar een (fors) nettoverlies zien. Beleggers hoeven volgens Hoek hier niet van te schrikken.

De verliezen hebben vooral een technische achtergrond. Delta Lloyd waardeert zoveel mogelijk naar marktwaarde, waarbij verplichtingen door de extreem lage rente (dalend van 3,98 naar 1,99 procent) op papier drastisch toenemen.

Het gevolg is in 2012 een technisch nettoverlies van anderhalf miljard euro.

Dat is een conservatievere benadering dan Aegon en ING betrachten, zo laat topman Hoek weten, implicerend dat de andere verzekeraars zich rijk rekenen. Hij laat niet na te benadrukken dat beleggers dat inzien.

De aandelenkoers van Delta Lloyd is meer dan vijftig procent gestegen in de afgelopen twaalf maanden en beweegt nu ruim boven het eigen vermogen. Dat laatste verdient een nuancering: het eigen vermogen was door de technische afwaarderingen gedaald van 23 naar 13 euro.




Gerelateerde artikelen