VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 juni 2013

Afgeslankt CSM wordt belegging voor volhouders

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

CSM heeft beleggers duidelijkheid gegeven over de eigen toekomst. Afgeslankt en onder een andere naam gaat het voedingsconcern verder als biotechbedrijf. Voor beleggers wordt het een kwestie van lange adem.

Een nieuwe naam een nieuw begin. CSM, de Centrale Suiker Maatschappij sinds 1919, gaat door onder de naam Corbion.

Met suiker heeft de onderneming inmiddels weinig meer van doen. Onlangs verkocht CSM/Corbion de divisie bakkerijactiviteiten, goed voor driekwart van de omzet van het oude CSM.

In de Biotech
Het nieuwe CSM, Corbion dus (even wennen), is niet langer een voedingsconcern maar een biotechnologiebedrijf. Topman Gerard Hoetmer liet beleggers dinsdag aan de hand van een aantal voorbeelden proeven van de nieuwe weg die het bedrijf kiest.

Groei moet bijvoorbeeld komen van een product als Ultrafresh waarmee bakkerijproducten extreem lang houdbaar worden.

Of Aloapur, een middel dat samen met Cargill wordt ontwikkeld en in de bio-industrie een gezonder alternatief kan vormen voor antibiotica. En dan zijn er nog de bioplasticcs die Corbion ziet als duurzame vervanger van plastics uit fossiele brandstoffen.

Het merendeel van de nieuwe producten die Corbion aan beleggers presenteerde zijn nog niet klaar voor de markt. De onderneming heeft nog tijd nodig om deze producten door te ontwikkelen. Daarom blijft het grootste deel van de 850 miljoen euro verkoopopbrengst van de bakkerijdivisie in het bedrijf.

250 miljoen euro wordt teruggeven aan aandeelhouders via een extra dividend en inkoop van eigen aandelen. Daarmee koopt het bedrijf bij de huidige koers een kleine 20 procent van het uitstaande aandelenkapitaal terug. In de toekomst is het de bedoeling dat 35 procent van de nettowinst als dividend wordt uitgekeerd.

Ambitieus
Bij de nieuwe start presenteerde het biotechbedrijf een setje ambitieuze groeidoelen. Tot en met 2016 wil het een jaarlijkse groei tussen zes en negen procent realiseren. In 2016 moet dat gepaard gaan met een brutowinstmarge (EBITDA) boven de 15 procent. 

De grootste afdeling, voedingsingrediënten, zal tussen drie en vijf procent per jaar groeien. De parel van het bedrijf is de biochemietak waar de groei naar verwachting rond 20 procent zal uitkomen.

Vooral in bioplastics ziet topman Hoetmer momentum. Duitse autofabrikanten willen hun CO2-voetafdruk verkleinen en zijn zeer geïnteresseerd in een duurzaam alternatief voor de huidige plastics. Ook is er in verschillende landen regelgeving in de maak om het plasticgebruik terug te dringen.

Het zijn ontwikkelingen waarvan Corbion hoopt te profiteren. In de toekomst. En dat maakt het aandeel met de nieuwe naam nadrukkelijk een belegging voor de lange termijn


Gerelateerde artikelen

Ongekend protest aandeelhouders Corbion tegen bonustoekenning
01-07-2014

Aandeelhouders van Corbion hebben zich massaal uitgesproken tegen een door…

Lees verder

Forse afscheidscadeautjes bestuurders Corbion
12-05-2014

Doen waarvoor je bent ingehuurd en daar een bonus voor ontvangen. Het leek…

Lees verder

Corbion rondt inkoopoperatie af
13-11-2013

Corbion (voorheen CSM) heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgero…

Lees verder

Goede start voor Corbion
07-08-2013

Corbion, het voormalige CSM, is nog vol in verbouwing. De cijfers over het …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}