VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech-beleggers krijgen nieuw winstalarm voor de kiezen

Opnieuw presenteert Imtech beleggers het zwarte brood. Nieuwe, bedrijfsbrede, ellende luidt de vierde winstwaarschuwing in vijf maanden in. En er moet toch meer geld bij.

In Duitsland, Oost-Europa, de Benelux en bij de marinetak, dat schepen met technologische snufjes uitrust, gaan de zaken nog slechter dan gedacht.

Te hoge kosten, nieuwe verliezen op projecten en waardeaanpassingen nemen een fikse hap uit de resultaten. Topman Van de Aast rekent nu voor die onderdelen op ‘significante verliezen' in het tweede kwartaal.

Dat zegt Imtech in een tussentijds persbericht, ruim een maand voordat de cijferpresentatie gepland staat.

Bij elkaar raamt Imtech de extra kosten op zo'n 40 miljoen euro, maar benadrukt dat het niet gaat om cashbedragen die de onderneming uitgaan.

Door die tegenvallers komen nieuwe afwaarderingen op de goodwill, bedragen die Imtech in het verleden neerlegde voor overnames en die de boekwaarde van de prooien overstegen, dichterbij. Daarmee zegt het bedrijf dat wat het in het verleden dacht te kunnen gaan verdienen, niet langer reëel is.

Unicum
Niet eerder schotelde een Nederlandse beursfonds beleggers vier winstalarmen in krap vijf maanden tijd voor.

Daar komt nog bij dat de nieuwe tegenvaller naar buiten komt op de laatste dag dat beleggers voor de keuze stonden om via de in te schrijven op nieuwe aandelen. Die moest Imtech uitgeven om schulden bij banken af te lossen zodat de financiële huishouding een wat prettiger aanzien zou krijgen.

Ruim 356 miljoen aandelen komen nieuw op de markt, bij een huidig aantal van 94 miljoen.

De claimperiode verlengt Van de Aast nu met vijf werkdagen. Ook dat is nog niet eerder vertoond. Tot uiterlijk 24 juli hebben beleggers nu de tijd om nieuwe aandelen op te nemen.

Binnenstebuiten
Binnenstebuiten had bestuursvoorzitter Gerard van de Aast de geplaagde technisch dienstverlener uit Gouda gekeerd voordat hij de hand kon ophouden bij beleggers.

Imtech, ooit groot geworden met elektrotechniek, ict en werktuigbouwkundige oplossingen,
had 500 miljoen euro vers kapitaal nodig om de financiële nood de ledigen na allerlei cijferzwendelarij in vooral Duitsland en Polen.

Forensische accountants, bankiers en advocaten werden opgetrommeld om een ruim 300 pagina's dik zogeheten emissieprospectus in elkaar te draaien om beleggers te informeren over de malversaties, de cijfers, bedrijfsrisico's en de toekomstverwachtingen.

Hoe lijvig ook, de inkt van het boekwerk was nog niet droog of Imtech komt nauwelijks twee weken later met nieuw onheil.

Vluchtheuvel onvoldoende
De vluchtheuvel blijkt nu ook nog eens onvoldoende geld in het laatje te brengen. Van de Aast moest daarom met de begeleidende banken ING en Rabobank opnieuw om de tafel om de gaten te dichten.

Dat doet Imtech door bij deze instellingen voor (in totaal) 30 miljoen euro cumulatief preferente financieringsaandelen te plaatsen. Op die stukken vergoedt Imtech een dividend van 4,48 procent per jaar. Gewone aandeelhouders hoeven voorlopig niet op dividend te rekenen.

Vanwege het cumulatieve karakter zal in het geval het bedrijf een dividendbetaling uitstelt, het bedrag op een later moment alsnog moeten worden opgehoest. Ook zijn de prefjes om te zetten in gewone Imtech-aandelen.

Trukendoos
Er was aanvankelijk twijfel in de markt of het door Imtech met de emissie op te halen bedrag hoog genoeg zou zijn. Die vrees blijkt nu terecht.

Met dit noodverband dat Van de Aast en zijn financiële man Hans Turkesteen aanleggen, komt de bodem van de trukendoos langzaamaan in zicht. 
 

  

Het duo geeft wel aan dat een verkoop van bedrijfsonderdelen nog mogelijk is en zelfs dat ‘het verder betreden van de kapitaalmarkt' een optie blijft.

De rust rond Imtech leek langzaamaan teruggekeerd, maar nu keert vooral de twijfel terug of alle lijken inmiddels uit de kast zijn en of Imtech überhaupt voldoende verdienpotentieel heeft.

Op 27 augustus opent Imtech de boeken over de eerste jaarhelft, de meest hectische periode in de bedrijfshistorie. 




Gerelateerde artikelen