VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opmaat naar nieuwe schermutselingen bij KPN

KPN gaat hete zomermaanden tegemoet. Vorige week maakte de telecommer de voorgenomen verkoop van haar Duitse dochter E-Plus bekend, nu zegt grootaandeelhouder América Móvil bij wijze van tegenstoot het vredespact op.

Het verstandshuwelijk tussen América Móvil en KPN is voorbij.

Het Mexicaanse bedrijf van miljardair Carlos Slim verscheurt de samenwerkingsovereenkomst die het begin februari smeedde met KPN-topman Eelco Blok.

América Móvil is nu vrij om nog meer aandelen KPN te kopen dan de 29,77 procent die het al heeft.

De manoeuvre volgt een week nadat KPN de voorgenomen verkoop van haar Duitse dochter E-Plus aan Téléfonica Duitsland . Iets waar Slim naar verluidt niet over te spreken was.

Volgens de overeenkomst kon América Móvil dat doen als er een bod zou komen op een belangrijke dochtermaatschappij van KPN: E-Plus is zo’n wezenlijk onderdeel.
 
Het pokerspel tussen KPN en América Móvil gaat nu een nieuwe episode in. Welk spoor gaat América Móvil op?

Krachtmeting
Carlos Slim zal vorig jaar niet in KPN gestapt zijn om nu alweer de aftocht te blazen met gezichtsverlies en een financiële scheur in de broek.

Tegelijkertijd zal KPN E-Plus willen verkopen om meer financiële ademruimte te krijgen.

De eerste krachtmeting wordt dan waarschijnlijk de aandeelhoudersvergadering (ava) die KPN moet houden als Blok de verkoop van E-Plus doorzet. Alle signalen wijzen er tot nu toe op dat Slim met zijn aandelenbelang in die bijeenkomst dominant is en de deal kan blokkeren.

Tijdens de reguliere ava van KPN dit jaar was de opkomst bijvoorbeeld 50 procent, inclusief de aandelen van América Móvil. Als de opkomst op minder dan 60 procent uitkomt, een percentage dat KPN nog nooit haalde, is de stem van Slim doorslaggevend.

Opslokken
Maar door het opzeggen van de wapenstilstand kan Slim natuurlijk ook meer aandelen van KPN opslokken om zijn greep te vergroten.

Kan América Móvil een overname van heel KPN door middel van een regulier openbaar bod wel betalen? Eigenlijk niet.

Dat zit zo. De beurswaarde van KPN is op dit moment 8,4 miljard euro. Als we uitgaan van een overnamepremie van minimaal 15 procent, zou Slim 11 miljard euro nodig hebben. 

Met bijna 30 procent in handen zal Slim nog 6,6 miljard euro moeten ophoesten.

Daarbij opgeteld zal América Móvil ook nog KPN’s schuldenberg van 10 miljard euro, al krimpt die aanzienlijk als de E-Plus deal doorgaat, moeten overnemen.

América Móvil verwacht over 2013 een bedrijfsresultaat van 16 miljard euro. Daar past de eigen nettoschuld (27 miljard euro) ongeveer 1,7 keer in.

Kredietbeoordelaars hebben al aangegeven dat als dat verhoudingsgetal langdurig tussen de 1,5 en 2 ligt er mogelijk een kredietverlaging in het verschiet ligt. Zonder dat América Móvil zelf een aandelenuitgifte doet, is een volledige overname van KPN moeilijk denkbaar.

Slim zal dan sowieso het inkoopprogramma van eigen aandelen moeten stoppen.

Creatief
Maar Slim heeft eerder bewezen creatief te zijn. Zijn huidige belang verwierf hij vorig jaar via een partieel bod, waarbij Slim aangaf maximaal 30 procent in KPN te willen hebben voor acht euro per aandeel.

De Mexicaan kan op nog een andere manier verdere controle over KPN krijgen zonder dat hij daarvoor veel contanten nodig heeft.

Zo zou América Móvil een zogeheten ruilbod kunnen voorstellen. In dat scenario krijgen KPN aandeelhouders betaald in aandelen van het op de Mexicaanse en Amerikaanse beurs genoteerde América Móvil, eventueel aangevuld met een klein cashbedrag.

Of Slim daarmee genoeg zieltjes wint, is twijfelachtig. Een nieuw partieel bod op een gedeelte van de aandelen, zeg 10 procent, is volgens de Nederlandse biedingsregels in ieder geval niet toegestaan.

Voor welke optie de Mexicanen ook kiezen, América Móvil blijft nog wel even een plaaggeest voor KPN.

LEES MEER:

23 juli 2013

29 juni 2013

13 juni 2013

23 april 2013

11 april 2013

10 april 2013

22 maart 2013

17 januari 2013

17 januari 2013

18 december 2012

17 december 2012

23 oktober 2012

15 augustus 2012

9 augustus 2012

30 juli 2012

24 juli 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen