VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 augustus 2013

Goede start voor Corbion

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Corbion, het voormalige CSM, is nog vol in verbouwing. De cijfers over het tweede kwartaal stemmen positief.

Met de recente verkoop van de divisie Bakkerijingrediënten zette CSM onlangs de definitieve stap naar een leven als biotechbedrijf.

De verkoop vond plaats op 3 juli, net na het afsluiten van het tweede kwartaal afgerond. Desondanks zijn de resultaten van de verkochte activiteiten niet meer meegenomen in de cijfers van het nieuwe Corbion.

En dat is maar goed ook, want met de verkoop van benodigdheden aan bakkers was het de laatste jaren maar sappelen.

Alledrie omhoog
Het zou ook de goede start van de nieuwe onderneming gemaskeerd hebben. Zoals het een biotechbedrijf betaamd wil Corbion groeien en dat lukte al heel aardig in het tweede kwartaal. Omzet, bedrijfsresultaat en marge gingen omhoog.

De autonome groei van de omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 5 procent en bracht omzet op 190 miljoen euro. De groei werd gerealiseerd in beide divisies, Voedingsingrediënten en Biochemie. Hoewel laatstgenoemde, door Corbion aangemerkt als de echte groeiparel, harder groeide (6,9 om 4,4 procent).

Het bedrijfsresultaat, voor eenmalige kosten, ging met 6,3 procent omhoog naar 27,2 miljoen euro. Dat brengt de marge op 14,3 procent, waar dat over dezelfde periode vorig jaar nog 13,8 procent was.

Ambitieus
Daarmee is Corbion nog niet waar het wil wezen, want het heeft ambitieuze groeidoelen. Tot en met 2016 wil het een jaarlijkse groei tussen zes en negen procent realiseren. In 2016 moet dat gepaard gaan met een marge boven de 15 procent.

Meer dan verwacht
Het is nog te vroeg om Corbion op die doelstellingen af te rekenen. Eerst moet de nieuwe onderneming opgetuigd worden en dat zal de komende periode flinke investeringen vergen.

Het is dan mooi meegenomen dat de opbrengst van de verkochte activiteiten niet de eerder gemelde 850 miljoen euro, maar 874 miljoen euro bedraagt.

Dat bedrag blijft voor een belangrijk deel binnen de onderneming om de noodzakelijke investeringen te financieren. Daarnaast zijn reeds de korte termijn schulden afgelost en is de onderneming ook voornemens de zogenaamde Private Placement Notes vroegtijdig af te lossen.

Terug aan de aandeelhouders
Aandeelhouders worden ook niet vergeten, zij ontvingen in juli reeds 50 miljoen euro in de vorm van een speciaal dividend en kunnen in de tweede jaarhelft 250 miljoen euro aan aandeleninkoop verwachten.

Bemoedigend
CSM is niet meer en het nieuwe Corbion staat al redelijk in de steiger. Het komende halfjaar zal de verbouwing worden afgerond. De focus is nu volledig gericht op biotechnologie gebaseerde producten.

Het zal nog even duren voor de resultaten daar zijn. Maar zoals topman Gerard Hoetmer het in de toelichting op de cijfers stelde: ´De ontwikkelingen in het eerste halfjaar zijn bemoedigend.´


Gerelateerde artikelen

Ongekend protest aandeelhouders Corbion tegen bonustoekenning
01-07-2014

Aandeelhouders van Corbion hebben zich massaal uitgesproken tegen een door…

Lees verder

Forse afscheidscadeautjes bestuurders Corbion
12-05-2014

Doen waarvoor je bent ingehuurd en daar een bonus voor ontvangen. Het leek…

Lees verder

Corbion rondt inkoopoperatie af
13-11-2013

Corbion (voorheen CSM) heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgero…

Lees verder

Afgeslankt CSM wordt belegging voor volhouders
19-06-2013

CSM heeft beleggers duidelijkheid gegeven over de eigen toekomst. Afgeslank…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}