VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 augustus 2013

Fugro zoekt de groei in politiek lastig gebied

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers hoeven geen radicale koerswijziging te verwachten als Fugro dit najaar zijn nieuwe strategie presenteert. Opvallend is de focus op groei in politiek instabiele opkomende markten.

"We hebben goede kansen in Afrika, de stans, zoals Kazachstan. Het zijn opwindende mogelijkheden en we gaan daar zeker achteraan", zei bestuursvoorzitter Paul van Riel in een toelichting op de halfjaarcijfers voor analisten.

Een ander voorbeeld is Irak. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie is het afgelopen halfjaar het land binnengetrokken.

"In het begin van het jaar hadden we er nul mensen, nu tachtig en dat blijft groeien. Er is een heleboel werk te doen", aldus Van Riel.

Opvallende keuze
In het halfjaarverslag dat vrijdag werd gepubliceerd komt ook Libië nog voorbij als markt waar veel werk aan zit te komen. Het lijkt een op het eerste gezicht een wat opvallende keuze om zo de nadruk te leggen op landen die vooral in het nieuws komen met verhalen over aanslagen en burgeroorlogen.

Toch speelt Fugro hiermee in op ontwikkelingen in de wereldwijde energiemarkt. Dé ontwikkeling van de afgelopen jaren is de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten. Fugro pikt hier ook een graantje van mee.

Alleen valt de ontwikkeling van schaliegas en schalie-olie buiten de VS vooralsnog tegen. Een belangrijke ontwikkeling die zich hier dus afspeelt is een trek naar de minder conventionele landen. Overigens volgt Fugro daarbij wel zijn klanten, de grote oliemaatschappijen. Shell is bijvoorbeeld de opdrachtgever van Fugro in Irak.

De keuze voor politiek instabiel gebied is in zekere zin dus onvermijdelijk als Fugro wil groeien. En groei is iets waar beleggers nadrukkelijk om vragen.

Lauw
Dit bleek vrijdag ook uit de lauwe reactie op de verwachtingen die het bedrijf voor heel 2013 uitsprak. Fugro verwacht dat de omzet uit voortgaande activiteiten dit jaar die van 2012 met 200 miljoen euro zal overtreffen. Vorig jaar was een recordjaar voor het bedrijf, dus dat lijkt een aardige prestatie.

Analisten en beleggers waren echter niet onder de indruk. De winstverwachting van 230 miljoen euro nettowinst viel analisten tegen. Op de Amsterdamse beurs zakte het aandeel vrijdagochtend ruim 8 procent.

Het bestuur van de bodemonderzoeker legt op dit moment de laatste hand aan de nieuwe strategie. Vanaf september gaat het ermee de boer op en zal blijken of Fugro een groeiverhaal weet neer te zetten dat investeerders kan overtuigen.


Gerelateerde artikelen

Fugro kan verder profiteren van de hogere olieprijs
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}