VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers spelen in op verdere groei nieuwkomer Gemalto

Wat nieuw is smaakt lekker. De koers van Gemalto boekt record na record. Het bedrijf heeft aansprekende activiteiten met groeikansen. Daar hangt inmiddels wel een aardige waardering aan.

Niet dat beleggers in Amsterdam nu zulke goede ervaringen hebben met al die buitenlandse bedrijven als AMG, Aperam, Arcelor Mittal en Kardan die hier een notering kregen.

Het Franse Gemalto, sinds 3 april van dit jaar opgenomen in de AEX, wordt vooralsnog massaal omarmd.  Gestart rond de 68 euro, in mei nog gezakt tot 57 euro, maar inmiddels is het aandeel circa 87 euro waard.

De meeste analisten die het fonds volgen hebben het fonds van een koopadvies voorzien met koersdoelen die liggen rond de 95 euro.

Mobiele communicatie, bankzaken, online transacties, Gemalto levert voor al dit soort zaken beveiligingsoplossingen.

Verder personaliseert het elektronische paspoorten en betaalpassen.
Klanten zijn onder meer American Express, ABN Amro en ING, KPN en Vodafone.

De verwachting is dat Gemalto flink zal kunnen profiteren van de opkomst van mobiele digitale betaalsystemen en aanpalende markten. Veiligheid is hier immers cruciaal.

Halfjaarcijfers
Beleggers keken reikhalzend uit naar de halfjaarcijfers, die hun positieve kijk op het bedrijf moesten onderstrepen. Op 5 september zal Gemalto ook nog een langetermijnstrategie presenteren met specifieke financiële doelstellingen.

De groei die Gemalto over de eerste jaarhelft liet zien viel de markt niet tegen. De omzet steeg autonoom met 13 procent tot 1,13 miljard euro. De groei lag in het tweede kwartaal zelfs op 16 procent


Het ebitda-resultaat nam met ruim 18 procent toe tot 172,4 miljoen euro. Hierdoor steeg de operationele marge van 14,3 procent naar 15,2 procent.

De nettowinst liep op van 94,9 miljoen euro naar 105 miljoen euro, gelijk aan 1,21 per aandeel (op verwaterde basis).

Topman Olivier Piou spreekt over een sterk semester met veel marktdynamiek, waarin tegenomen investeringen in de organisatie goed werd gemaakt door de winstgevende groei van de activiteiten.

Piou verwacht dat Gemalto de doelstellingen voor dit jaar zal behalen. Dat impliceert een dubbelcijferige groei van operationeel resultaat (ebit) en omzet uitgedrukt in constante valutakoersen.

Interessante opdrachten
Gedurende het afgelopen halfjaar kon Gemalto een paar aansprekende nieuwe opdrachten bekendmaken.

Zo gaat het samenwerken met PCS, dat digitale beveiligingsproducten levert aan Amerikaanse federale en lokale wethandhavingsinstanties.

De FBI stelt steeds strengere eisen aan dit soort instanties om de veiligheid van informatiesystemen over criminelen beter te garanderen. 

Verder mag Gemalto betaalkaarten gaan leveren aan een joint venture van het Spaanse Telefonica en MasterCard. Deze opdracht is gericht om Brazilianen aan het elektronisch bankieren te krijgen. Ruim 40 procent van de Braziliaanse bevolking is hier nog niet mee actief.

Aardig prijskaartje
Het is logisch dat beleggers Gemalto interessant vinden. Er zijn immers niet meer zo veel bedrijven te vinden die actief zijn in markten waar aantoonbaar groei in zit.

Het is wel zaak de kop er bij te houden en niet te veel te betalen. In de markten waarin Gemalto opereert zal de concurrentie ook snel toenemen en technologieën veranderen.

Daarbij spreken we over een buitenlands bedrijf dat toch altijd net even lastiger te volgen is dan Nederlandse ondernemingen. Zo volgt geen enkele Nederlandse bank het aandeel.

Uitgaande van de gemiddelde analistenramingen van buitenlandse banken betalen beleggers voor dit jaar circa 25 keer de winst en voor 2014 circa 20 keer de winst.

Dividend keert Gemalto ook uit, maar op deze koers komt het dividendrendement niet verder dan 0,5 procent.




Gerelateerde artikelen