VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Visie op Europa bepaalt keuze van beleggers voor Beter Bed of Acomo

Bedrijven die veel omzet halen buiten Europa hebben momenteel een voorsprong. Maar dat zal niet lang duren als een vergelijking van twee kleine beursfondsen maatgevend is.

Amsterdam Commodities heeft een recordhalfjaar achter de rug, terwijl Beter Bed worstelt met kelderende omzetten en een winstval. Op de beurs is de koersontwikkeling van beide fondsen dit jaar echter vergelijkbaar.

De twee beursfondsen zitten in verschillende takken van sport, maar zijn vanuit beleggersperspectief wel met elkaar te vergelijken.

Ze hebben allebei een notering in de AScX-index, de marktwaarde van beide bedrijven ligt tussen de 300 en 400 miljoen euro en ze keren een vergelijkbaar dividend uit.

 
Kerntallen Beter Bed Acomo 
Marktwaarde (mln euro)322366
Nettowinst per aandeel 20120,671,16
Dividend per aandeel 20120,470,7
Omzetontwikkeling H1 2013 -8,3%0,8%
Winstontwikkeling H1 2013 -40,5%10,3% 

Wat betreft de prestaties gaan de bedrijven op dit moment wel twee verschillende kanten op. Acomo heeft het afgelopen halfjaar een recordwinst van 14,3 miljoen euro geboekt op een licht stijgende omzet. In Europa lag de omzet onder druk, maar dit werd goedgemaakt door inkomsten in de VS.

Hoe anders is het beeld bij Beter Bed. Daar kelderde de omzet met meer dan 8 procent en ging de nettowinst bijna door twee. Oorzaak: de Europese consument die terughoudend is met grote uitgaven.

De handel in zaden en thee, wint het dus van de handel in bedden. Daarbij is het ook vooral zo dat bedrijven die buiten Europa actief zijn nu beter overeind blijven dan bedrijven die alleen in Europa opereren.

Het tweede halfjaar belooft weinig verandering. Beter Bed voorziet een verdere daling van de winstgevendheid en gaat nog meer in de kosten snijden.

Beleggen draait echter om vooruitzien. En getuige de koersontwikkeling dit jaar (+11 procent) wordt er in de markt toch op gerekend dat de wal het schip in de nabije toekomst gaat keren

Door de grote blootstelling aan Europa is Beter Bed een aandeel voor de belegger die zijn geld wil zetten op een herstel van de economie in de eurozone. Wie dit niet ziet gebeuren, moet bij Acomo zijn.

Wat werd gevreesd is uitgekomen.

Beter Bed heeft de bedrijvigheid in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar nog veel verder zien slinken.

Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen